Waze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waze
Waze
Ontwikkelaar Waze Mobile Ltd.
Recentste versie 4.51.2.1 (Android)
4.51.2 (iOS)
 
(2 juni 2019 (Android)
2 juni 2019 (iOS))
Status Actief
Besturingssysteem iOS, Android
Categorie Navigatie
Licentie Propriëtair
Versiebeheer wiki.waze.com
Website https://www.waze.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Waze is een gratis "turn-by-turn"-gps-navigatieapplicatie, ontwikkeld door de Israëlische start-up Waze Ltd. voor mobiele telefoons die werken op iOS en Android.

Kenmerken[bewerken]

Waze verschilt met traditionele gps-navigatiesoftware op het punt dat de kaart door lokale gemeenschappen van gebruikers wordt bijgehouden, er bijna dagelijks kaart-updates worden toegepast[1] en doordat de applicatie leert van de reistijden van de aangesloten gebruikers. Zo kan Waze actuele verkeersinformatie verzamelen, en die gebruiken bij het plannen van een route om zo tijd en brandstofkosten besparen.

Gebruikers kunnen meldingen maken van ongevallen, wegafsluitingen, files, politiecontroles, wegwerkzaamheden en stilstaande voertuigen op autosnelwegen. Deze meldingen worden rechtstreeks gedeeld met de andere gebruikers waardoor deze een beter zicht kunnen krijgen op de oorzaken van files.

Waze is gratis beschikbaar en biedt een wereldwijde kaart aan. In landen met minder gebruikers kan het zijn dat de kaart nog niet volledig is, maar zeker binnen Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika zijn de kaarten in orde.

In juni 2013 werd Waze door Google overgenomen.[2] Zo maakt Google Maps nu gebruik van de verkeersinformatie en meldingen van Waze en is ook de navigatiestem in beide apps hetzelfde.

Sinds juli 2017 kan Waze ook in Android Auto gebruikt worden. Hiermee werd het de enige andere optie voor navigatie binnen Android Auto, naast Google Maps. Halverwege september 2018 werd CarPlay opengesteld voor andere navigatiesystemen met de oplevering van iOS 12. Tot dan was alleen Apple Maps hiervoor beschikbaar.

Gevolgen voor sluipverkeer[bewerken]

Zorgt Waze voor meer sluipverkeer? - Universiteit van Vlaanderen

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]