Waze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Waze
Waze
Ontwikkelaar Waze Mobile
Recentste versie 4.10.0.2 (Android)
4.14.0.1 (iOS)
 
(31 oktober 2016 (Android)
30 oktober 2016 (iOS)
)
Besturingssysteem iOS, Android, Windows Phone, Symbian en Blackberry OS
Categorie Navigatie
Licentie Proprietary
Website https://www.waze.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Waze is een gratis "turn-by-turn"-gps-navigatieapplicatie, ontwikkeld door de Israëlische start-up Waze Ltd. voor mobiele telefoons die werken op iOS, Android, Windows Mobile,Windows Phone, Symbian en Blackberry OS. Waze verschilt met traditionele gps-navigatiesoftware op het punt dat het door een gemeenschap van gebruikers wordt bijgewerkt, doordat de applicatie leert van reistijden van de aangesloten gebruikers. Zo kan Waze actuele verkeersinformatie geven, en die gebruiken bij het plannen van een route en zo tijd en brandstofkosten besparen.

De kaarten van Waze worden zowel handmatig door gebruikers, als automatisch bijgewerkt; wanneer bijvoorbeeld enkele gebruikers over een weg rijden die op de kaart een aantal meters verschilt, wordt de ligging automatisch aangepast.

Gebruikers kunnen verder realtimemeldingen doen van ongevallen, files, politiecontroles, werkzaamheden etc. Ook hebben gebruikers de mogelijkheid om andere gebruikers tekstberichten te sturen.

Waze is gratis beschikbaar om waar ook ter wereld te gebruiken, hoewel nog niet overal de kaarten volledig zijn. In verschillende landen is een volledige basiskaart beschikbaar, terwijl in andere landen de gebruikers nog afhankelijk zijn van door gebruikers aangebrachte wegen. Momenteel zijn er volledige kaarten voor Israël, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Ecuador, Frankrijk, Italië, Nederland, België en Panama. Waze heeft echter plannen om op korte termijn basiskaarten beschikbaar te maken voor veel andere landen.[1][2].

Google heeft in juni 2013 Waze gekocht. [3] Google bood hoger dan Facebook, dat in eerste instantie Waze wilde overnemen. Gebruikers van Waze vrezen nu dat Google (dat zelf al een navigatiesysteem heeft) het bedrijf enkel aankocht om Facebook dwars te zitten en verder niet meer zal investeren in Waze.

Referenties[bewerken]

  1. Waze Blog - Waze now available internationally – put your country on the map!
  2. Waze Forum - European Maps Schedule Update
  3. Google koopt sociale kaarten-app Waze

Externe links[bewerken]