Wc-bril

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Moderne toiletbril met kleurrijk motief

Een wc-bril, toiletbril of kortweg bril is een ovale plaat met een gat erin boven een toiletpot, waar men op zit tijdens het gebruikmaken van het toilet.

Het doel van de toiletbril is het verhogen van het zitcomfort. Doordat de bril een lagere warmtegeleiding heeft dan het porselein van de toiletpot, voelt deze (na enige tijd zitten) warmer aan. Ook heeft hij een groter oppervlak dan de porseleinen rand van het toilet, waardoor de zitdruk verlaagd wordt.

Geschiedenis[bewerken]

In feite bestond de toiletbril al lang voor het toilet en de wc hun intrede deden. De eerste toiletten waren namelijk niets anders dan een plaat van hout of klei met een gat erin. Daaronder werd een emmer geplaatst of er stroomde een open riool of gracht onderdoor.

In de middeleeuwen ontstonden de zogenaamde poepdozen, een soort kist met een gat bovenin waarin een emmer stond, die af en toe geleegd moest worden. Zeer welgestelden hadden poepdozen waarvan de bovenkant opgevuld was met kussens, met fluweel eromheen.

Materiaal[bewerken]

Vroeger waren wc-brillen altijd van hout, tegenwoordig zijn ze vaak van plastic. Ook van andere materialen, zoals het zeer sterkte duroplast worden toiletzittingen gemaakt. Zeer moderne toiletten hebben soms een zelfreinigende bril, die na elk toiletbezoek automatisch schoongemaakt wordt. In Japan zijn wc-brillen soms verwarmd. In de Dominicaanse Republiek is de bril soms van schuimrubber.

Hygiëne[bewerken]

Het probleem van een bril is dat als een man staat te plassen, er druppels urine op de toiletbril kunnen vallen. Omdat dit onhygiënisch is, zijn de meeste brillen klapbaar uitgevoerd. Een bekend gezegde is: Heren doe de bril omhoog, dames zitten ook graag droog[1]. Om dit probleem te ondervangen zijn in gebouwen soms toiletbrillen te zien waarin het voorste stuk ontbreekt. Eventuele druppels vallen dan niet op de bril maar alsnog in (of voor) de wc-pot, zonder dat de bril omhoog geklapt hoeft te worden.

Veel mensen denken dat wc-brillen een broeinest van bacteriën zijn. Echter, in de praktijk blijkt dat kraanknoppen en deurklinken veel "viezer" zijn, omdat mensen met hun "vieze" handen deze onderdelen aanraken. De wc-bril komt meestal enkel in contact met het relatief schone achterwerk.

Deksel[bewerken]

De meeste toiletbrillen zijn uitgerust met een deksel, dat een tweede plaat boven de bril is, zonder gat erin. Dit dient om de toiletpot af te schermen. Het doel hiervan is vooral dat het als vies ervaren gat in de wc-pot niet zichtbaar is, en soms om te voorkomen dat een huisdier uit de pot drinkt. Een ander doel is het omvormen van het toilet tot een zitplaats, wat vooral in kleine badkamers tot ruimtebesparing leidt. Het belangrijkste is echter het voorkomen van de verspreiding van uitgescheiden bacteriën via de nevel die de "stort" van het water in de toiletpot veroorzaakt. Door het deksel te sluiten voor het doorspoelen, wordt deze verneveling tegen gehouden. Daarnaast is de gewoonte om het deksel te sluiten automatisch de oplossing voor het "bril omhoog/omlaag" probleem, omdat voor gebruik of alleen het deksel of deksel plus bril omhoog wordt gezet.

Ook het deksel bestaat er in veel verschillende uitvoeringen. Er zijn bijvoorbeeld langzaam sluitende deksels maar ook deksels die het gat verkleinen, zodat ook kinderen makkelijk van het toilet gebruik kunnen maken.

Bronnen, noten en/of referenties