WebP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WebP
WebP
Bestandsextensie .webp
MIME-type image/webp
Ontwikkeld door Google
Portaal  Portaalicoon   Informatica

WebP (uitgesproken als Weppie) is een vrij bestandsformaat voor het opslaan van afbeeldingen. Het maakt gebruik van beeldcompressie. Het formaat is ontwikkeld door Google en maakt afbeeldingen gemiddeld 39% kleiner dan beelden opgeslagen met de veelgebruikte standaard JPEG-compressie[1] en tot 64% kleiner dan animated GIF en 45% kleiner dan PNG.

Functies en ondersteuning[bewerken]

WebP ondersteunt animatie (zoals GIF-bestanden), ICC-profielen, XMP-metadata en tiling (betegelen). WebP wordt ondersteund door Google Chrome, Google Chrome Frame, Chromium, Opera en de webbrowser van Android 4.0, maar het gebruik van WebP is vooralsnog beperkt. Op 17 november 2011 werd echter aangekondigd dat WebP voortaan ook verliesloze compressie en transparantie ondersteunt, iets wat moet bijdragen tot de adoptie van WebP.[2]

Werking[bewerken]

WebP is gebaseerd op de enkele afbeeldingscompressie voor frames die ook gebruikt wordt door het open videoformaat WebM. De afbeelding wordt vervolgens ingesloten in een RIFF-container. Programma's om PNG- en JPEG-bestanden te converteren naar WebP zijn beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Er is ook een op zichzelf staande codec voor Windows en broncode beschikbaar.

Implementaties[bewerken]

Netflix gebruikt overal WebP-afbeeldingen in zijn interfaces (Mobiele en TV App's en in de webinterface). De Chrome Web Store draait inmiddels geheel op WebP-afbeeldingen, met een gemiddelde besparing van 30% t.o.v. JPEG-afbeeldingen.[3] Facebook gebruikt het formaat op grote schaal om dataverkeer te besparen en de snelheid te vergroten in zijn mobiele applicaties.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]