Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Webhosting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Webhosting maakt gebruik van servers. Op de foto het serverpark dat gebruikt wordt om Wikipedia te hosten.

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.

Soorten webhosting[bewerken | brontekst bewerken]

Hosting kan onderverdeeld worden in verschillende soorten:

  • Gratis hosting: meestal met beperkte mogelijkheden. Het draaien van scripts (bijvoorbeeld PHP) en het voeren van een eigen domeinnaam is vaak niet mogelijk tenzij men deze aankoopt. Schijfruimte en bandbreedte zijn meestal ook beperkt. Soms voegt de hostingfirma reclameboodschappen toe aan elke pagina.
  • Shared hosting: hierbij worden meerdere (het aantal is verschillend) websites op dezelfde server geplaatst. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat de ene website de andere doet vertragen of zelfs crashen. Dit kan voorkomen als er een zware website (zols een webshop) mee draait op de machine. Vaak worden deze dan op advies van de share verwijderd naar een eigen VPS.
  • Reseller hosting: bestemd voor wie zelf een webhost wil worden. Voorziet in een hoge schijfruimte en bandbreedte die verdeeld kan worden over alle sites die de gebruiker erop wil plaatsen. Te vergelijken met shared hosting, maar de afnemer heeft meer vrijheid en kan zelf webhosting verkopen.
  • Virtual Private Server (VPS) hosting: hiermee kan één fysieke server meerdere virtuele servers huisvesten. Een VPS wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Hierdoor hoeft er geen hardware aangeschaft te worden, maar wordt er een klein gedeelte van de server gehuurd/gekocht. Elke klant heeft dan beheerder of root-rechten om de server te configureren en gebruikers rechten toe te kennen. De klant kan een VPS ook voor andere toepassingen dan websites gebruiken. Als een virtuele server crasht, dan hebben de andere klanten daar geen last van. Processorcapaciteit en bandbreedte naar de harde schijf worden wel gedeeld door de klanten.
  • Dedicated hosting: de klant krijgt werkelijk een eigen server (machine). Wel heeft deze zich te houden aan datalimiet en hardeschijfruimte.
  • Managed hosting: de klant krijgt een eigen server (of een gedeelte hiervan) maar geeft het beheer en onderhoud hiervan uit handen.
  • Co-located hosting: de klant plaatst een eigen server in de ruimte van de colocatieprovider. Het is vereist om een "19" rack mountable"-server te plaatsen van 1, 2 of 4U (Units) 1U = 1,73 inch hoog = 4,4 cm. Ook hier heeft de klant rekening te houden met datalimiet, maar harde schijven kunnen naar gewenste hoeveelheid worden geplaatst of vervangen door grotere.
  • Cloud hosting: een nieuwe vorm van hosting op geclusterde (aan elkaar gekoppelde) servers waardoor een grote schaalbaarheid ontstaat. De voordelen zijn betere beschikbaarheid, grotere betrouwbaarheid en hogere snelheid.
  • Hidden webhosting: Hidden ('verborgen') webhosting services op het dark web met behulp van het Tor-netwerk. Voorbeelden van dergelijke webhosts zijn Freedom Hosting II en het voormalige Silk Road.

Diensten van webhosting-providers[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn vele providers voor webhosting. Hoewel dit in principe afzonderlijke diensten zijn, zorgt een webhosting-provider vaak ook voor de registratie van een domeinnaam en het opzetten van nameservers.

Veel internetaanbieders (of -providers) geven klanten de mogelijkheid om zelf een persoonlijke webpagina te hebben. Andere commerciële internetaanbieders vragen een prijs voor deze dienst. Er zijn ook bedrijven die (nog steeds) gratis deze dienst verlenen, al dan niet met plaatsing van een banner op de website.

Webhostingproviders actief in de Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

Internationale webhostingproviders[bewerken | brontekst bewerken]

Platform[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de meeste providers draait de server onder het besturingssysteem Linux, met een Apache-webserver, een MySQL-database en de scripttaal PHP. Deze combinatie heet ook wel LAMP, en is met name populair omdat deze software geen licentiekosten met zich meebrengt. Sommige webserver-toepassingen, zoals Active Server Pages (ASP of ASP.NET) en koppeling naar een Microsoft Access-database zijn meer geschikt voor een Windows-server, wat echter wel meer licentiekosten met zich meebrengt. Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om ASP op een Linux-server te gebruiken. Om zijn gehoste website te beheren, kan een klant vaak gebruikmaken van speciale beheersoftware, zoals cPanel, Plesk en DirectAdmin.