Weduweverbranding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ceremonie van het verbranden van een hindoe-weduwe met het lichaam van haar overleden echtgenoot, afkomstig van Pictorial History of China and India, 1851
Sati op Bali, 1597

Weduweverbranding (mesatya) was een in India en Indonesië voorkomende praktijk waarbij een weduwe zich opofferde doordat zij – al dan niet in verdoofde toestand – samen met het lichaam van haar overleden echtgenoot werd verbrand. In India werd deze praktijk doorgaans sati genoemd, in het Engels vaak ook als suttee geschreven. De betekenis van dit woord is deugdzame vrouw.[1]

De praktijk werd altijd verondersteld op vrijwilligheid te berusten. Er werd echter vaak zware morele druk op de weduwe uitgeoefend om hierin toe te stemmen. Een deugdzame vrouw behoorde het niet te begeren haar echtgenoot te overleven.

Nooit was het zo dat alle weduwen hieraan werden onderworpen. Ook in de periode dat ze algemeen in zwang was, vanaf de vroege middeleeuwen tot in de 19e eeuw, werd waarschijnlijk zelden veel meer dan een procent van de weduwen gedood. Het percentage kon aanzienlijk hoger zijn bij vrouwen van hoge kaste.

Omstreeks 1830 heeft het Britse koloniale bestuur deze praktijk verboden. De Franse schrijver Jules Verne verwerkte desondanks in 1873 nog een vrouwenverbranding in zijn boek De reis om de wereld in tachtig dagen. Hierin redt hoofdpersoon Phileas Fogg de jonge Indiase weduwe Aouda van de brandstapel.

In 1903 kreeg het Nederlandse koloniale bestuur op het eiland Bali te maken met weduweverbranding bij de dood van de vader van de Radjah van het vorstendom.[2] In Bali was deze praktijk gangbaar onder de hoogste kasten en werd door het bestuur na de expeditie naar Bali (1906-1908) verboden. In Nepal werd sati verboden in 1920.

In 2006 werd een geval van sati gemeld in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh.[3]

Onder de rajputs waszelfverbranding van vrouwen een gebruik als de man omkwam in de strijd. Dit gebeurde ook wel als jauhar, waarbij vrouwen zichzelf voorafgaand aan de strijd massaal doden om gevangenneming en slavernij te voorkomen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sati van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.