Weegpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Weegpunt op de A12

Een weegpunt is een locatie waar (al dan niet geautomatiseerd) het gewicht van een wegvoertuig wordt gemeten.

België[bewerken]

In België wordt door het Agentschap Wegen en Verkeer sinds 2010 op autosnelwegen het principe Weigh-in-Motion (WIM) gebruikt, dit zijn dynamische aslastmeetsystemen, in combinatie met camera’s die kentekens herkennen. De gegevens kunnen naar een centraal controleplaats gestuurd worden voor verbalisatie of naar een mobiele controlepost van de wegenpolitie. [1]

De weegpunten zijn een instrument bij het terugdringen van overbeladen vrachtwagens. Naar schatting rijdt ongeveer 10% van de vrachtwagens op de Belgische wegen met één of meerdere asbelasting hoger dan wettelijk is toegestaan, of waarvan het totaalgewicht te hoog is.

Het weegpunt is zichtbaar voor de weggebruikers door de geplaatste aslastsensoren in het asfalt. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft gekozen voor piëzosensoren van kwarts. Wanneer een wiel een sensor passeert wordt druk uitgeoefend op de sensor, dit resulteert in een elektrisch signaal die als maat wordt gebruikt voor de gemeten wieldruk.

Naast de aslastsensoren zijn inductielussen aangebracht waardoor de rijsnelheid, voertuiglengte en het voertuigtype kan worden geregistreerd.

Actieve meetpunten[bewerken]

Wegbenaming Plaats richting Installatie Status
E313 Ranst 2007 non-actief - proefopstelling [2]
E40 Brugge 86,41 richting Oostende september 2010 Actief [3]
E40 Erpe-Mere kilometerpunt 22,83 richting Gent 2010 Actief
N16 Puurs 23,15 richting Scheldebrug 2010 Actief
E17 Kruishoutem richting Kortrijk mei 2011 Actief [4]
E17 Waregem richting Gent maart 2012 Actief [5]
E40 Tienen 2011 gepland en afgevoerd [6]
E19 Schoten richting 2011
E313 Geel richting 2011
E313 Lummen richting 2011

Nederland[bewerken]

In Nederland wordt door Rijkswaterstaat sinds 2001 op autosnelwegen het principe Weigh-in-Motion (WIM) gebruikt, dit zijn dynamische aslastmeetsystemen, in combinatie met camera’s die kentekens herkennen. De informatie uit het meetsysteem wordt rechtstreeks naar de Inspectie Leefomgeving en Transport verstuurd die deze informatie gebruikt om notoire overtreders op te sporen.

De weegpunten zijn een instrument bij het terugdringen van overbeladen vrachtwagens. Naar schatting rijdt ongeveer 15% van de vrachtwagens op de Nederlandse wegen met één of meerdere asbelasting hoger dan wettelijk is toegestaan, of waarvan het totaalgewicht te hoog is. De gegevens uit de weegpunten worden gebruikt door de Inspectie Verkeer & Waterstaat en het KLPD.

Het weegpunt is zichtbaar voor de weggebruikers door de geplaatste aslastsensoren in het asfalt. Rijkswaterstaat heeft gekozen voor piëzosensoren van kwarts. Wanneer een wiel een sensor passeert wordt druk uitgeoefend op de sensor, dit resulteert in een elektrisch signaal dat als maat wordt gebruikt voor de gemeten wieldruk. Naast de aslastsensoren zijn detectielussen aangebracht waardoor de rijsnelheid, voertuiglengte en het voertuigtype (vrachtwagen met aanhanger, trekker met oplegger) kan worden geregistreerd op basis van de gemeten aantal assen en de asafstanden. Het is namelijk mogelijk het systeem te kalibreren op basis van de massa van een trekker zonder trailer.

WIM-netwerk[bewerken]

Momenteel bestaan er op het Nederlandse Hoofdwegennet 8 meetpunten van Rijkswaterstaat, te weten op de A4, A12, A15 en A16, allen in beide richtingen. In 2012 komen daar 12 nieuwe meetpunten bij zodat een landelijk dekkend meetinstrument ontstaat waarmee toezicht op het goederenvervoer over de weg mogelijk is. Deze nieuwe meetpunten zullen buiten de Randstad worden geïnstalleerd op de A1, A2, A27, A28, A50, en de A67.

Externe link[bewerken]