Weerwater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weerwater
Weerwater (Flevoland)
Weerwater
Situering
Locatie Flevoland
Coördinaten 52° 22′ NB, 5° 13′ OL
Basisgegevens
Kustlengte 7 km
Overig
Plaatsen Almere Stad
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Weerwater is een kunstmatig meer in Almere Stad, het centrale stadsdeel van de stad Almere in de polderprovincie Flevoland in Nederland. Het water en de oevers worden voor recreatie gebruikt. Voor het bepalen van de naam werd door de gemeente een wedstrijd uitgeschreven, die werd gewonnen door Willem Duyff, een van de pioniers van Almere. De naam is ontleend aan het weer uitgraven van een stuk land, nadat het eerder was ingepolderd.

Op en om het Weerwater bevinden zich een kabelskibaan, een watersportcentrum, een duikschool, een uitkijktoren en vier strandjes:

  • het Atlantisstrand (zuidoever)
  • het Fantasiestrand (zuidwestoever)
  • het Lumièrestrand (oostoever)
  • het Stedenwijkstrand (westoever)

Deze plas is van oorsprong een zandgat, ontstaan door afgravingen ten behoeve van stadsdeel Almere Haven en ligt ten noorden van de rijksweg A6. Doordat er nieuw water is ontstaan (binnen een polder) heeft men de waterplas weerwater genoemd.[1]

Het eigenlijke stadscentrum van Almere ligt direct aan de noordoever en de schouwburg (het theater) Kunstlinie Almere Flevoland 'hangt' over het water.

De omtrek van het Weerwater bedraagt ongeveer zeven kilometer.

Cultuurnota[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 ontstond in Almere het idee om 3 bekende schrijvers een verhaal over de stad te laten schrijven. Het is opgenomen in de Cultuurnota:’ Almere, stad met verbeelding.’ De auteurs kwamen in Almere wonen met een vrije opdracht aldaar te schrijven over hun nieuwe woonplaats.[2] De tweede opdrachtnemer Renate Dorrestein gaf haar roman over Almere de titel: Weerwater

Floriade[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Floriade 2022 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2022 zal de zevende Floriade aan de zuidkant van het Weerwater nabij de A6 worden gehouden.[3]