Weerwater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Weerwater is een kunstmatig meer in Almere Stad, het centrale stadsdeel van de nieuwe stad Almere in de polderprovincie Flevoland in Nederland. Het water en de oevers worden voor recreatie gebruikt. De naam is ontleend aan het weer uitgraven van een stuk land, nadat het eerder was ingepolderd.

Op en om het Weerwater bevinden zich een kabelskibaan, een watersportcentrum, een duikschool, een uitkijktoren, een jachthaven, een camping en vier strandjes:

  • het Atlantisstrand (zuidoever)
  • het Fantasiestrand (zuidwestoever)
  • het Lumièrestrand (oostoever)
  • het Stedenwijkstrand (westoever)

Deze plas is van oorsprong een zandgat, ontstaan door afgravingen ten behoeve van de wijk Almere Haven en ligt ten noorden van de rijksweg A6. Doordat er nieuw water is ontstaan (binnen een polder) heeft men de waterplas weerwater genoemd.[1]

Het eigenlijke stadscentrum van Almere ligt direct aan de noordoever en de schouwburg (het theater) Kunstlinie Almere Flevoland 'hangt' over het water.

De omtrek van het Weerwater bedraagt ongeveer 7 kilometer.

Cultuurnota[bewerken]

In 2009 ontstond in Almere het idee om 3 bekende schrijvers een verhaal over de stad te laten schrijven. Het is opgenomen in de Cultuurnota:’ Almere, stad met verbeelding.’ De auteurs kwamen in Almere wonen met een vrije opdracht aldaar te schrijven over hun nieuwe woonplaats.[2] De tweede opdrachtnemer Renate Dorrestein gaf haar roman over Almere de titel: Weerwater

Floriade[bewerken]

Voor het jaar 2022 is de Nederlandse tuinbouwtentoonstelling Floriade gepland aan de zuidkant van het Weerwater[3], bij de A6.