Wegmisbruikers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wegmisbruikers
Genre Reality
Speelduur per afl. 45 minuten
Presentatie André van der Toorn
Vaste gasten Koos Spee
Land van oorsprong Nederlands
Taal Vlag van Nederland Nederland
Gerelateerde series Op de Bon
Blik op de Weg
Productie
Producent Palm Plus (2003-2012)
Zodiak Nederland (2013-2020)
Ruud van Breugel
Joep de Vries
Uitzendingen
Start 4 oktober 2003[1]
Einde 17 september 2021[2]
Afleveringen 434
Seizoenen 25
Zender SBS6
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Wegmisbruikers (aanvankelijk Wegmisbruikers!) was een Nederlands televisieprogramma dat van 2003 tot 2021 door SBS6 werd uitgezonden.[1][3] Alle 25 seizoenen werden gepresenteerd door André van der Toorn. Koos Spee, oprichter van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) en tot 2009 landelijk verkeersofficier van justitie, was vanaf 2007 vaste gast in het programma. Spee gaf informatie over regels en bekeek samen met Van der Toorn wat weggebruikers fout deden en hoe het eigenlijk moest.

In het programma ging een cameraploeg mee met diverse onopvallende surveillancewagens van de politie in verschillende regio's in Nederland. Weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels hielden werden staande gehouden en kregen vaak een bekeuring. Er werden zowel beelden gebruikt van de camera-auto als de camera van de televisieploeg. Na afloop van de staandehouding vroeg de productie of de weggebruiker herkenbaar in beeld wilde.

In de eerste seizoenen werd een duim (een plastic handje waarbij een omhooggestoken duim impliceert dat de ontvanger het goed gedaan heeft) uitgedeeld aan passanten die de betekenis van een getoond verkeersbord goed raadden.

Sinds 2018 werden overtreders, in verband met de AVG-wetgeving, standaard onherkenbaar gemaakt en werd hun stem vervormd.[4] In de laatste seizoenen werden ook beelden gebruikt van de bodycams van de surveillanten.

In de hoogtijdagen trok het programma gemiddeld 1,5 miljoen kijkers. De laatste jaren daalden de kijkcijfers tot 300.000 tot 500.000 kijkers.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 uitten de makers van het soortgelijke programma Blik op de Weg kritiek op de beslissing van het BVOM van Koos Spee om met Wegmisbruikers samen te werken, mede omdat het BVOM de vorm en inhoud van het programma zou bepalen, waardoor van onafhankelijke journalistiek geen sprake meer zou zijn.[5] In een persbericht refereerden de makers van Blik op de weg verder aan een uitspraak van Koos Spee destijds: "We komen in een situatie, dat het BVOM grip gaat krijgen op de kwaliteit van verkeersprogramma’s op tv. Een wens van ons gaat in vervulling."[6]