Wehkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wehkamp
Wehkamp
Hoofdkantoor van Wehkamp in Zwolle
Hoofdkantoor van Wehkamp in Zwolle
Onderdeel van RFS Holland Holding
Oprichting 1952
Oprichter Herman Wehkamp
Hoofdkantoor Nederland, Zwolle
Werknemers 600 - 700
Producten mode
wonen
tuin
klussen
elektronica
computer
sport
Industrie Detailhandel
Omzet Gestegen € 548 miljoen (BJ2011/2012)
Winst Gestegen € 19 miljoen (BJ2011/2012)
Website www.wehkamp.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Wehkamp is een Nederlands postorderbedrijf en online warenhuis.

Activiteit[bewerken]

Wehkamp is een onderdeel RFS Holland Holding B.V.. Het is een zeer groot online warenhuis in Nederland. Het bedrijf telt ongeveer 1,7 miljoen vaste klanten en verzendt meer dan 7 miljoen pakketten per jaar. De belangrijkste producten zijn mode en andere consumentenartikelen.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in 1952 als 'Wehkamp's Fabriekskantoor' opgericht door Herman Wehkamp in Slagharen. De artikelen, aanvankelijk matrassen en bedtextiel, werden door de klanten per post besteld naar aanleiding van advertenties in radiobodes en damesbladen. Ook het verzenden verliep via de posterijen. Wehkamp werkte daarbij vanuit een magazijn, aanvankelijk in Slagharen, daarna in Dedemsvaart en momenteel vanuit twee distributiecentra, in Dedemsvaart (kleinere artikelen) en Maurik (grotere artikelen, zoals bruin- en witgoed en meubelen).

Vrijwel vanaf het begin speelde mechanisatie van de administratie en het adressenbestand een belangrijke rol in het succes van Wehkamp. Door de jaren heen is die mechanisatie, uitmondend in een omvangrijke klantendatabase, een van de succesfactoren voor het bedrijf gebleken. Het betalen in termijnen deed al snel na de oprichting zijn intrede. In korte tijd werd Wehkamp als modern postorderbedrijf een begrip in Nederland.

Na tien jaar groei verkocht Herman Wehkamp zijn aandelen aan The Great Universal Stores plc in Londen. In 1969 werd een vestiging in Maurik geopend en in 1975 verhuisde het hoofdkantoor naar de huidige vestigingsplaats in Zwolle.

In 1985 zette Wehkamp een belangrijke technologische stap door als eerste in Nederland een voice-responsesysteem in te schakelen. Via dit systeem, met de naam "Jimmy", konden klanten 24 uur per dag hun bestellingen plaatsen via de telefoon. Het systeem werd later uitgebreid met talloze mogelijkheden. In 1990 schakelde Wehkamp over van postbezorging naar distributie via SelektVracht en 1991 werd Wehkamp samen met Transfair ondergebracht in GUS Holland Holding B.V. In 1995 startte Wehkamp zijn eigen website, met als publiekstrekker onder meer een veiling van een beperkt aantal artikelen. Halverwege 1999 waren alle tienduizend artikelen op de website te vinden. Een jaar later kon ook via de mobiele telefoon met WAP besteld worden.

In januari 2006 bereikte Industri Kapital (later IK-Investment Partners), een Europese vermogensbeheerder van Scandinavische origine, overeenstemming met de Engelse multinational GUS plc, over de overname van Wehkamp. Voor Wehkamp bood deze overname uitstekende kansen om te profiteren van de groei in het thuiswinkelen, maar nu binnen de context van een andere aandeelhoudersstructuur. Later (met ingang van 30 maart 2007) werd Credit Managementbedrijf Transfair verkocht aan het Noorse bedrijf Lindorff AB.

In 2006 maakte Wehkamp de omslag van een catalogusbedrijf met een internetsite naar een online detailhandelorganisatie waarbij het internet leidend is in alle processen. Dit komt ook tot uitdrukking in de gehanteerde naam: wehkamp.nl.. Wehkamp.nl, een van de onderliggende merken van RFS Holland Holding B.V., is met 1,7 miljoen vaste klanten, 117 miljoen bezoekers per jaar en circa 5 miljoen zendingen per jaar marktleider in online winkelen en is het grootste online warenhuis van Nederland. Het assortiment bestaat uit zo'n 163.000 artikelen verdeeld over Mode, Huis, Tuin & Klussen, Elektronica, Entertainment & Huishoudapparatuur, Sport & Vrije Tijd en Mooi & Gezond. In 2009 mocht wehkamp.nl 500.000 nieuwe klanten verwelkomen. In 2010 kwam honderd procent van de omzet via het internetkanaal binnen.

Op 12 december 2008 bereikte IK-Investment Partners overeenstemming over de verkoop van Wehkamp b.v. aan een groep investeerders die naast Ad Scheepbouwer (tot die tijd al commissaris van RFS Holland Holding) bestond uit het zittende management: Paul Nijhof, CEO, en Berend van de Maat, CFO en directeur van Lacent B.V. De groep nam RFS Holland Holding B.V., het moederbedrijf van de bedrijven Wehkamp B.V, Lacent B.V. en Wehkamp Real Estate B.V., over. Het management bleef ongewijzigd en de Scheepbouwer bleef lid van de raad van commissarissen.

26 maart 2009 won wehkamp.nl twee prijzen (de vakjuryprijs en de publieksprijs Mode en Accessoires) bij het Nationaal Thuiswinkel Award Gala. Met name de Thuiswinkel Award (juryprijs) mag gezien worden als een bekroning voor de grote metamorfose die het bedrijf had doorgemaakt.

27 mei 2009 won wehkamp.nl voor de derde maal de Usability Award. Het online warenhuis mocht zich met deze onderscheiding wederom een jaar lang de gebruiksvriendelijkste website van Nederland noemen.

Op 19 september 2014 werd bekend, dat Wehkamp zijn activiteiten gaat uitbreiden naar België.

In juli 2015 werd bekend dat Wehkamp en een aantal zusterbedrijven worden verkocht aan de Britse investeerder Apax. Apax zou 450 miljoen euro voor Wehkamp betalen.[1]

Transfair[bewerken]

Transfair heeft zijn oorsprong in de eigen, uit 1972 daterende incassoafdeling van Wehkamp, destijds nog actief onder de naam Transconto. Dit bedrijfsonderdeel ging in 1977 ook activiteiten voor derden verrichten. Eind 1984 ging naast Transconto een tweede eenheid onder de naam Transfair van start. Pas in 2000 werden de beide eenheden samengevoegd onder de naam Transfair. In 2004 kreeg Transfair het keurmerk van de Nederlandse Vereniging van Incassobureaus. Het hoofdkantoor van Transfair is gevestigd in Zwolle.

Sinds 28 oktober 2005 heeft Transfair een nieuwe eigenaar, Industri Kapital. Industri Kapital, een Europees vermogensbeheerder van Scandinavische origine, bereikte op die datum overeenstemming met de Engelse multinational GUS plc over de overname van thuiswinkelbedrijf Wehkamp en creditmanagementbedrijf Transfair, samen ondergebracht in de RFS Holland Holding.

Op 30 maart 2007 werd bekendgemaakt dat RFS Holland Holding overeenstemming had bereikt over de verkoop van Transfair aan Lindorff AB. Lindorff AB is marktleider op het gebied van creditmanagement in Noord-Europa en een van de leidende bedrijven in de wereld. Voor Transfair betekende dit uitstekende mogelijkheden om zijn plaats op de Nederlandse markt nog verder te versterken.

Externe link[bewerken]