Weidebeekjuffer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Weidebeekjuffer
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Weidebeekjuffer
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Odonata (Libellen)
Onderorde: Zygoptera (Juffers)
Familie: Calopterygidae (Beekjuffers)
Geslacht: Calopteryx (Beekjuffers)
Soort
Calopteryx splendens
Harris, 1782
Afbeeldingen Weidebeekjuffer op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Weidebeekjuffer op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) is een 45 à 48 mm grote Juffer die in Nederland en België vrij algemeen voorkomt. De soort is over vrijwel heel Europa verspreid. De weidebeekjuffer vliegt van mei tot begin augustus bij voorkeur bij langzaam stromende beken, maar ook bij rivieren.

De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN als niet bedreigd, beoordelingsjaar 2007.[1][

Uiterlijk[bewerken]

Weidebeekjuffers zijn te verwarren met bosbeekjuffers, met wie ze regelmatig samen voorkomen. De vleugels van mannetjes weidebeekjuffer zijn aan de basis en de top doorschijnend en die van de bosbeekjuffer helemaal donker. De vleugels van de vrouwtjes zijn groen resp. meer bruin doorschijnend van kleur.

Er is een groot aantal ondersoorten en vormen beschreven, maar de variatie binnen de ondersoorten is groot en het is daarom de vraag wat hun precieze status is. De ondersoort die op Kreta voorkomt, C. s. cretensis, lijkt een geldige ondersoort. [2]

Gedrag en voortplanting[bewerken]

Vanaf een zitpost verdedigt het mannetje zijn territorium. Hij laat indringers de binnenkant van zijn vleugels zien en wint meestal het daaropvolgende (schijn)gevecht.

Vóór de balts laat het mannetje de witte stip aan de onderkant van zijn achterlijf aan een passerend vrouwtje zien. De balts verschilt per soort van de familie beekjuffers. Het vrouwtje zet na de paring, die zo'n vijftien minuten duurt, de eitjes met haar ovipositor (legbuis) af in waterplanten. Ze begeeft zich daarbij soms helemaal onder water.

De ontwikkeling van larve tot imago duurt ongeveer tien maanden.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]