Weizenbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kristallweizen (links) en hefeweizen (rechts)

Weizenbier of Weißbier is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel. De naam suggereert dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse weizenbier ongeveer hetzelfde zijn, maar toch is er een duidelijk verschil. In weizenbier wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en worden er geen kruiden toegevoegd. Bovendien is de tarwe in witbier niet gemout.

Er bestaan vier verschillende soorten weizenbier:

  • Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd. Bijvoorbeeld Paulaner Hefe-Weißbier, Franziskaner Hefe-Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier en Hoepfner
  • Dunkelweizen: donker, ongefilterd.
  • Kristallweizen: blond, gefilterd, zoals Weihenstephaner Kristall en het kristalweizen van de uitvinders van het biertype: Edelweissbrauerei Farny.
  • Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond) en Schneider Aventinus (donker).

Weizenbier, in het bijzonder de hefeweizenvariant, is een populair biertype dat thans in heel Duitsland wordt gebrouwen. Ook in Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, de Scandinavische landen en Noord-Amerika zijn er diverse brouwerijen die weizenbier produceren.