Well (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Well
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Map NL - Maasdriel - Well.png
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Maasdriel Maasdriel
Algemeen
Inwoners (1 januari 2017) 1038
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Well is een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen aan de noordzijde van de Maas. Tot 1 januari 1999 behoorde het dorp tot de gemeente Ammerzoden, sindsdien tot de gemeente Maasdriel.

De oudst bekende vermelding van Well dateert uit 983. In een oorkonde van de Abdij Werden werd het dorp Vualli genoemd. De betekenis van deze naam is onduidelijk. Mogelijk is het een afgeleide van lo (begroeiing op een oeverwal) of van waljo (Oudgermaans voor 'put' of 'bron').

Well heeft 1038 inwoners (per 1 januari 2017). De middenstand is verdwenen, op een fietsenmaker en groenteboer na. De Nederlands-hervormde kerk, het dorpshuis en de christelijke basisschool vormen het religieuze, culturele en onderwijskundige centrum van het dorp. Het Slot van Well, dat in privébezit is, bepaalt het gezicht van Well.

Well, de Hervormde kerk
Well (rechts) aan de Maas

Verkeer en vervoer[bewerken]

Ten noorden van Well komt de N832 uit op de N831. Er is een busverbinding met Ammerzoden, Hedel en 's-Hertogenbosch (Arriva lijn 166).

Sport en ontspanning[bewerken]

De Oranjevereniging V.V.V.Well organiseert jaarlijks activiteiten als Koninginnedag en de Boerendag in juni. De Boerendag staat vooral bekend om de Tractor-tourtocht waarbij meer dan honderd oude gerestaureerde tractors mee rijden door de Bommelerwaard.

Het sportieve leven in Well bestaat uit de plaatselijke voetbalvereniging; v.v. Wellse Sport Vereniging met bijna 300 leden. Het eerste elftal van deze club komt uit in de 4e klasse zuid 1. Korfbalvereniging k.v. de Maaskanters heeft bijna 70 leden en het eerste achttal speelt in de vierde klasse Oost.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)