Wellington Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Wellington Museum

Het Wellington Museum is een museum in het centrum van de Belgische plaats Waterloo. Het is genoemd naar Arthur Wellesley, beter bekend als Wellington. Hij versloeg Napoleon Bonaparte tijdens de slag bij Waterloo en installeerde hier zijn hoofdkwartier. Wellington sliep hier op 17 en 18 juni 1815 en stelde er zijn overwinningscommuniqué op. Hij noemde de veldslag dan ook de slag bij Waterloo wat voor Engelsen beter klonk dan de slag bij Mont-Saint-Jean, waar het gevecht in werkelijkheid werd geleverd. Het bericht werd op 22 juni 1815 gepubliceerd in The Times.

In een van de kamers op de bovenverdieping overleed Wellingtons adjudant, kolonel Alexander Gordon die zwaargewond geraakte tijdens de gevechten bij La Haye Sainte. Op het slagveld staat een herinneringszuil op die plaats. Het museum toont een aantal persoonlijke bezittingen van Wellington en Gordon en voorwerpen die verband houden met de slag bij Waterloo.

Het gebouw werd opgetrokken in 1705 en deze herberg Bodenghien deed dienst als poststation. In 1955 werd het omgevormd tot museum.

Externe link[bewerken]