Wells (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wells
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Wells (Somerset)
Wells
Situering
Regio South West England
Graafschap Somerset
District Mendip
Coördinaten 51° 12' NB, 2° 39' WL
Algemeen
Oppervlakte 5,4733 km²
Inwoners
(2011)
10.536
(1925 inw./km²)
Politiek
Burgemeester Philip Welch
Overig
Postcode(s) BA5
Netnummer(s) 01749
Grid code ST545455
Post town WELLS
ONS-code E04008595
Website wells.gov.uk
Foto's
Vicar's Close, een straat met de kathedraal van Wells in de achtergrond.
Vicar's Close, een straat met de kathedraal van Wells in de achtergrond.
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Wells is een civil parish met de officiële titel van city, in het district Mendip, in het Engelse graafschap Somerset. De stad ligt aan de zuidelijke rand van de Mendip Hills en telde in 2011 10.536 inwoners. Wells heeft sinds 1205 stadsrechten en is met haar inwonertal na de City of London de kleinste stad in Engeland.

De stad is vooral bekend vanwege haar kathedraal, die in de jaren tussen 1182 en 1490 werd gebouwd. Vanwege deze kathedraal bezit Wells haar stadsrechten, omdat elke stad in Engeland die een kathedraal bezit zichzelf automatisch stad mag noemen.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wells ligt aan de voet van de Mendip Hills, waar deze samenkomen met de laagvlakte van Somerset. De heuvels bestaan voornamelijk uit kalksteen en dat wordt op verschillende plekken in de omgeving gedolven. De stad zelf ligt in het zuidwesten van Engeland, ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Bristol en 45 km ten noordoosten van Taunton, de hoofdstad van Somerset.

Net als de rest van Zuidwest-Engeland heeft het gebied een zeeklimaat dat over het algemeen natter en zachter is dan de rest van Engeland. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is ongeveer 10 °C. Januari is de koudste maand met een gemiddelde minimumtemperatuur tussen 1- en 2 °C. Juli en augustus zijn de warmste maanden met een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 °C.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste tekenen van bewoning in het gebied rond Wells gaan ver terug in de tijd. In de heuvels rondom Wells zijn sporen van prehistorische bewoning teruggevonden, waaronder in de grotten van Wookey Hole en een walburcht genaamd King's Castle.[1] Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er tijdens de Romeinse tijd reeds een religieus centrum met mausoleum moet hebben gestaan.[1] Wells werd echter pas een belangrijk centrum ten tijde van de Saksen, toen koning Ine van Wessex in 704 een munster stichtte ter nagedachtenis aan Andreas.[2] De stad is vernoemd naar de verschillende waterbronnen (Engels: well) die hier te vinden zijn. Wells staat genoteerd in het Domesday Book uit 1086 als Welle, dat afgeleid is van het Oudengels wiells.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen een ommuurd gedeelte, de Liberty of Saint-Andrew, liggen de kathedraal (12de-15de eeuw), Bishop's Palace (13de-15de eeuw), Vicar's close (15de eeuw), de Old Deanery (12de eeuw) en St John's Priory (14de eeuw). De toegangen tot het geheel zijn de poorten met namen als Penniless Porch, The Bishop's Eye en Brown's Gatehouse die rond 1450 gebouwd zijn. Andere monumenten zijn St. Cuthbert Church, die door sommige toeristen voor de kathedraal wordt aangezien, The Bishop's Barn, een schuur uit de 15de eeuw en de Music School die ondergebracht is in een 15de-eeuws gebouw, de voormalige woning van de Archdeacon van Wells.

Op 10 kilometer ten zuiden van Wells ligt Glastonbury met onder meer de abdij en Glastonbury Tor en waar elk jaar het Glastonbury Festival plaatsvindt.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Gathercole, C. (2003). An archaeological assessment of Wells. Somerset County Council, Taunton
  2. Ford, D. N. Wells Cathedral. Brittania.com, geraadpleegd op 17 november 2013
Zie de categorie Wells, Somerset van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.