Welzijnszorg vzw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welzijnszorg vzw is een Vlaamse katholieke non-profitorganisatie die zich concentreert op de Vierde Wereld. De organisatie heeft secretariaten in Roeselare, Gent, Antwerpen, Mechelen, Brussel en Hasselt.

Welzijnszorg ontstond in 1969 vanuit Caritas Hulpbetoon. Op vraag van de Kerk werd er expliciet aandacht besteed aan de Vierde Wereld. Zo startte Welzijnszorg, toen nog met personeel van Broederlijk Delen, met haar eerste campagne: “Een ontdekkingstocht en een opbouwwerk”. Vanaf dat moment voerde Welzijnszorg een jaarlijkse eindejaarcampagne, telkens over een ander armoedethema.

De actiegroep welzijnszorg is actief rondt de kerstperiode. De huidige voorzitster van de raad van bestuur is sinds 2008 Greta D'Hondt, een voormalig politica van de CD&V. Daniëlle Colsoul is directrice van de organisatie. In 2015 volgt voormalig CM-voorzitter Marc Justaert D'Hondt op als voorzitter.[1]

Activiteiten[bewerken]

Sensibilisering[bewerken]

De organisatie wil duidelijk maken dat armoede in Vlaanderen en Brussel bestaat, hoe omvangrijk ze is en wat ze precies inhoudt. Daartoe organiseert ze elk jaar in december een grote campagne over een bepaald aspect van armoede. Zo'n campagne bestaat uit het schrijven van een inhoudelijk dossier, petities en het bezoeken van scholen, verenigingen en parochies.

Lokaal werk[bewerken]

Welzijnszorg steunt jaarlijks 150 projecten en 100 Welzijnsschakels met fondsen uit collecte en spontane giften. Verder zijn er structurele sponsors: Groep Arco, CERA-Bank. Door die steun probeert men interessante projecten met beperkte financiële slagkracht te laten overleven.

Politiek werk[bewerken]

De groep zoekt voor structurele verandering gehoor bij de politiek en vindt die, ook via de vele partners zoals ACV, ACW, Boerenbond, Broederlijk Delen, CSB, Femma, Hefboom, KAJ, KVLV, KWB, Okra, Unizo en VSKO.

Schoolwerk[bewerken]

Welzijnszorg ontwikkelt elk jaar sensibiliserend en/of educatief materiaal voor de Vlaamse scholen. In een onderwijslandschap dat voor ruim 80% uit katholieke scholen bestaat, wordt zo een grote groep jongeren bereikt.

Solidariteit promoten[bewerken]

De organisatie kan voor haar campagnes en werking rekenen op duizenden vrijwilligers met een eigen sociaal netwerk en probeert deze troef ook uit te spelen waar mogelijk.

Externe link[bewerken]