Wemeldinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wemeldinge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Wemeldinge Wapen van Wemeldinge
Wemeldinge
Wemeldinge
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Kapelle
Coördinaten 51° 31′ NB, 3° 60′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 3100
Foto's
De kerk van Wemeldinge
De kerk van Wemeldinge
Vanuit de lucht gezien
Vanuit de lucht gezien
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Wemeldinge, molen Aeolus

Wemeldinge (Zeeuws: Weumelienge) is een dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de Oosterschelde en de noordelijke monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente, sinds die tijd is het onderdeel van de gemeente Kapelle. Het dorp heeft 3100 inwoners (1 januari 2010).

In vroeger tijden werd vooral geleefd van de vis en oestervangst (De Oesterbaai). Inmiddels hebben toeristen het dorpje gevonden. Wemeldinge heeft anno 2013 een flinke jachthaven, tal van vakantiehuisjes en enkele campings.

Tot 1992 moesten schepen bij Wemeldinge gebruikmaken van een van de drie sluizen die het mogelijk maakten om via het Kanaal door Zuid-Beveland de Oosterschelde te bereiken. Dit waren respectievelijk de kleine sluis, de midden sluis en de grote sluis. De kleine sluis was sinds 1973 niet meer in gebruik. Tegenwoordig wordt deze sluis gebruikt door de pleziervaart om vanuit de jachthaven de Oosterschelde op te komen.

Sinds 1992 is het echter mogelijk om rechtstreeks door te varen. Dit werd mogelijk doordat een nieuwe aftakking van het kanaal in gebruik werd genomen. De dijken langs het kanaal zijn tot deltahoogte verhoogd.

Naam[bewerken]

De naam Wemeldinge komt van een persoonsnaam in combinatie met -inge. Deze persoonsnaam is vermoedelijk de Germaanse naam Wimald, een verkorting van Werimbald. In het verleden is ook wel gedacht aan de naam Winiwald. Wemeldinge betekent hierdoor zoveel als bij de lieden van Wimald, een moedige, krachtige bewaker. Plaatsen in Zeeland waarvan de naam eindigt op -inge behoren tot de oudste van de provincie. [1]

Wapen en vlag[bewerken]

Het wapen van Wemeldinge is in keel een gouden Andreaskruis, een verwijzing naar de beschermheilige van het dorp, Andreas, welke aan een dergelijk kruis zou zijn gekruisigd. Het werd als gemeentewapen bevestigd op 31 juli 1817 maar bestond al in de 17e eeuw.[2] Bij de aanvraag voor het wapen in 1813 gaf de gemeente een andere verklaring, namelijk dat het waarschijnlijk vier molenwieken waren, "welke eigenaardig kunnen gezegd worden te wemelen en mitsdien als een naamwapen naar de naam des Heerlijkheid Wemelinge genomen is".[3]

De vlag bestaat uit drie schuine banen in de kleuren van het wapen en werd door de gemeenteraad bevestigd op 18 november 1955.

Omgeving[bewerken]

Wemeldinge behoort tot de gemeente Kapelle. Kapelle ligt zo'n 3 kilometer verderop en is via de Wemeldingse Zandweg snel te bereiken. Wemeldinge is omringd door vele weilanden. Aan de noordkant van dit dorp ligt het Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland. Rond deze toeristische trekpleister liggen diverse campings en twee hotels. Bij de VVV krijgt men informatie over Wemeldinge.

Toerisme[bewerken]

Wemeldinge is een populair toeristendorp. In het hoogseizoen komen er vele toeristen vakantie houden. De meeste komen om het Oosterscheldegebied te bewonderen, waaronder heel wat duikers. Ook is de omgeving van Wemeldinge bekend om de fietsroutes door de fruitboomgaarden en langs de Oosterschelde.

Koninginnedag[bewerken]

Elke vijf jaar wordt Koninginnedag grootschalig gevierd in Wemeldinge. Op Koninginnedag 2010 was het feest extra groot, aangezien de plaats toen werd bezocht door de koninklijke familie zelf. Het bezoek aan Wemeldinge werd gecombineerd met een bezoek aan Middelburg.

Monumenten[bewerken]

In het dorp staat een op een verhoging gebouwde kerk uit de 14e eeuw (toren) en 15e eeuw (schip en koor). Oostelijk van de kerk ligt met een hoogte van twaalf meter de hoogste vliedberg van Zeeland, een aan de andere zijde van de kerk gelegen vliedberg met een hoogte van veertien meter is geheel verdwenen. In Wemeldinge staan twee molens, De Hoop uit 1866 en de Aeolus uit 1869.

Verder is een gedeelte van het dorp, de met leilinden beplante Dorpsstraat, aangewezen een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland.

Zie ook:

Geboren in Wemeldinge[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Driel, L. van en A. Steketee (1995) Zeeuwse plaatsnamen. Van Aardenburg tot Zonnemaire. Vlissingen: Uitgeverij ADZ
  2. Smallegange, M. (1696) Nieuwe Cronyk van Zeeland, eerste deel. Middelburg: Meertens
  3. International Civic Arms - Wapen van Wemeldinge