Wendelmoet Claesdochter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Titelblad van het relaas van haar dood

Wendelmoet Claesdochter (ook bekend als Weynke Arisdr.) (Monnickendam - Den Haag, 20 november 1527) was een van de eerste vrouwelijke martelaars tijdens de Reformatie.

Deze weduwe van een koopman behoorde in Monnickendam tot de actieve protestanten, die zich bezighielden met het lezen van geschriften van Maarten Luther.[bron?] Zij wees de sacramenten en de heiligenverering af. Al bij haar eerste ondervraging maakte ze het duidelijk dat ze voor haar overtuiging wilde sterven. Familieleden poogden tevergeefs haar van inzicht te doen veranderen en ook zes maanden eenzame opsluiting op water en brood brachten haar overtuiging niet aan het wankelen. Toen inquisiteurs haar vragen stelden over het Heilig oliesel antwoordde ze: Oly is goed op een salaet oft u schoenen daer mede te smeyren. Men stelde haar voor te zwijgen over haar geloof en haar vrij te laten in haar denken. De poging van een monnik om haar te bekeren bleef ook zonder resultaat.

Wendelmoet Claesdochter werd wegens ketterij in 1527 te Den Haag tot de brandstapel veroordeeld. Het vonnis werd op 20 november 1527 voltrokken. Ze kreeg een zakje buskruit op haar borst en ze werd, voor de vlammen hun werk deden, met een wurgkoord gedood (zie afbeelding).

Zij is een van de eerste vrouwen die onder het bewind van keizer Karel V ter dood gebracht zijn.[bron?] Zowel in lutherse, als in doopsgezinde en gereformeerde kring wordt haar nagedachtenis in ere gehouden.

Externe link[bewerken]