Wereld Art Nouveau Dag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wereld Art Nouveau Dag
Steenwijk, Villa Rams Woerthe
Aanleiding Art Nouveau
Type Internationale Themadag
Datum 10 juni

Wereld 'Art Nouveau'-Dag (WAND) is een evenement dat aan de art nouveau is gewijd en jaarlijks gevierd wordt op 10 juni.[1] De eerste Wereld 'Art Nouveau'-Dag werd in 2013 georganiseerd door het Museum voor Toegepaste Kunsten (Boedapest) (IMM) in samenwerking met Szecessziós Magazin (een Hongaars tijdschrift over Art Nouveau).[2] [3] [4] Men koos voor de datum 10 juni omdat het de sterfdag is van twee beroemde art-nouveau-architecten, Antoni Gaudí en Ödön Lechner. De activiteiten die op Wereld Art Nouveau Dag worden georganiseerd hebben als doel meer bekendheid te genereren voor het art-nouveau-erfgoed.

De twee grootste internationale organisaties die activiteiten op het gebied van Wereld Art Nouveau Dag coördineren, zijn de Art Nouveau European Route[5] in Barcelona en het Réseau Art Nouveau Network (RANN)[6] in Brussel [7]. In 2019 werd het evenement ondersteund door European Heritage Alliance [8] .

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. June 10th - World Art Nouveau Day. www.aubg.edu.
  2. World Art Nouveau Day 2018 - Museum of Applied Arts. www.imm.hu.
  3. World Art Nouveau Day in Budapest (29 May 2019).
  4. Szecessziós Magazin. www.szecessziosmagazin.com.
  5. Art Nouveau European Route : The Route. www.artnouveau.eu.
  6. Réseau Art Nouveau Network (RANN). www.artnouveau-net.eu.
  7. visit.brussels. visit.brussels.
  8. World Art Nouveau Day 2019. Gearchiveerd op 5 juli 2019. Geraadpleegd op 5 juli 2019.

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel World Art Nouveau Day op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.