Fédération Mondiale du Jeu de Dames

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Werelddambond)

De Fédération Mondiale du Jeu de Dames (FMJD) is de overkoepelende bond van nationale dambonden. De bond is op 16 september 1947 door de dambonden van België, Frankrijk, Nederland en Zwitserland opgericht in Parijs. Hij organiseerde in 1948 het eerste officiële Wereldkampioenschap dammen. In de loop der jaren ging de bond ook wedstrijden organiseren voor vrouwen, jeugdspelers en landenteams (olympiades). De FMJD is lid van de Association Générale des Fédérations Internationales de Sports.

FMJD-meester[bewerken | brontekst bewerken]

De titel FMJD-meester wordt in de damsport toegekend door de Fédération Mondiale du Jeu de Dames. De titel kan door een enkele prestatie worden verkregen, bijvoorbeeld een klassering op plaats 7, 8 en 9 in een wereldkampioenschap of Europees kampioenschap met minstens 20 deelnemers. De nummers 1, 2 en 3 van een WK junioren of EK junioren en de wereld- en Europese aspirantenkampioen worden ook tot FMJD-meester benoemd.

Het is ook mogelijk om de titel te verkrijgen door het behalen van enkele FMJD-meesternormen die samen minimaal 30 partijen omvatten, waarbij zowel de (in categorieën ingedeelde) toernooien als de (in een tabel te toetsen) prestaties van de speler aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. De speler moet daarin onder andere tegen minstens drie FMJD-meesters hebben gespeeld.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële website