Wereldhandelsspel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het wereldhandelsspel is een rollenspel waarbij de spelers landen spelen die onderling handel drijven. Het spel heeft een sterk educatief karakter en dwingt de spelers na te denken over internationale economische betrekkingen.

Nederlandse versie[bewerken]

Het Wereldhandelsspel (WHS) is ontwikkeld door het Institute of Social Studies te Den Haag onder auspiciën van prof.dr. J. Tinbergen. Het WHS is een nabootsing van de wereldeconomie, waarin de vaak uitzichtloze economische en financiële positie van ontwikkelingslanden centraal staat. Doel van het WHS is een bewustwording van de internationale handelsverhoudingen en de noodzaak hierin verandering te brengen.

Het managementspel gaat over de wereldhandel van 12 landen. Het idee is dat deze landen worden vertegenwoordigd door de deelnemers. Er wordt in 4 of 5 rondes (vergelijkbaar met 4 of 5 jaren) gehandeld. De deelnemers regeren de 12 landen, doen investeringen, beheren grondstoffen, drijven handel met elkaar, realiseren autonome economische groei, gaan leningen aan met de Wereldbank of maken onderlinge afspraken en coalities om uiteindelijk een optimaal resultaat te boeken voor de eigen handel. Ook werkloosheid, schaarste van grondstoffen en overproductie komen aan bod tijdens het spel. Met behulp van een computerprogramma houdt de spelleiding bij welk land de meeste vooruitgang boekt op basis van de beschikbare resources van het land.

Hoe loopt het af met de "arme landen", kunnen zij ook winnen? Wat gebeurt er met landen die uitsluitend olie produceren? Kan Europa wel aan de vraag naar consumptieartikelen voldoen of moet er geleend worden? Hebben landen met veel arbeidskrachten daar nu voordeel van of niet? Lonen de investeringen als de grondstoffen niet kunnen worden omgezet in eindproducten?

Sinds 2008 is er ook een digitale variant beschikbaar. Deze is gericht op het voortgezet en middelbaar onderwijs. In het voortgezet onderwijs is het geschikt als praktische opdracht of vakoverstijgend project van economie met aardrijkskunde en maatschappijleer (sluit aan bij het leergebied Mens & Maatschappij en eindtermen economie). In het MBO kan de digitale variant gebruikt worden voor burgerschapseducatie in het kader van Leren, Loopbaan en Burgerschap (kerndoel 3 en 5).

World Trade Game[bewerken]

Het wereldhandelsspel is een variant op de world trade game. In deze internationale versie ligt de nadruk nog meer op de Noord - Zuid verdeling in de wereld.

Externe links[bewerken]