Wereldkampioenschap dammen 2009 (match)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De match om het wereldkampioenschap dammen 2009 werd van 6 t/m 21 juni 2009 gespeeld in Twente door titelverdediger Aleksandr Schwarzman en zijn uitdager Aleksandr Georgiejev. De match werd na een barrage beslist in het voordeel van Schwarzman. Schwarzman verkreeg het recht om zijn titel later in het jaar te verdedigen in het toernooi om het wereldkampioenschap 2009 dat in Brazilië zou worden gespeeld en waarvoor Georgiejev ook geplaatst was maar dat toernooi ging niet door.

Match[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste 4 partijen werden gespeeld in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede, de volgende 2 in het gemeentehuis van Twenterand, daarna 4 in het gemeentehuis van Hengelo en de laatste 2 weer in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Alle 12 partijen eindigden in remise waarmee een barrage noodzakelijk werd.

Rang Land Naam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 punten
1 Vlag van Rusland RUS Aleksandr Georgiejev 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 12
2 Vlag van Rusland RUS Aleksandr Schwarzman 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 12

Barrage[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 20 juni werden in de Universiteit Twente eerst drie rapid-partijen (20 minuten per partij en 10 seconden per zet) gespeeld waarvan Georgiejev de tweede met wit in de Keller-variant won. Daarna werden drie blitz-partijen (10 minuten per persoon per partij en 5 seconden per zet) gespeeld waarvan Schwarzman met zwart de eerste won omdat Georgiejev in het begin van het middenspel te scherp positiespel speelde. De tussenstand na de barragepartijen op zaterdag kwam daarmee op 1 - 1.

Op zondag 21 juni werden (ooit door Georgiejev geïntroduceerde) micromatches gespeeld. Daarbij kregen beide spelers twintig minuten bedenktijd plus 5 seconden bonus per uitgevoerde zet (of eventueel 15 minuten plus 2 seconden als het te lang gaat duren). Wanneer de spelers tot remise besluiten wordt de klok met de overgebleven bedenktijd niet teruggedraaid maar worden alleen de schijven weer in slagorde gebracht voor een nieuwe partij, net zo lang tot een winnaar bekend is.

De eerste micromatch begon om 11 uur en werd in de vierde partij gewonnen door Schwarzman die in het middenspel een sterke centrumomsingeling opzette en na een blunder van Georgiejev in het late middenspel met beslissend voordeel een schijf won. De tussenstand kwam hiermee op 2 - 1 in het voordeel van Schwarzman.

De tweede micromatch begon om 13.30 uur en werd in de vijfde partij gewonnen door Schwarzman omdat Georgiejev te veel risico's nam met een combinatie van randspel met een korte vleugel opsluiting. In het late middenspel sloeg Schwarzman toe met een lichte doorbraakcombinatie waarmee hij de match met 3 - 1 won en daarmee zijn derde wereldtitel veroverde.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]