Wereldkampioenschap dammen 2018/19

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De match om het wereldkampioenschap dammen 2018/19 werd van 28 december 2018 tot en met 13 januari 2019 gespeeld tussen de winnaar van het vorige WK, Aleksandr Schwarzman, en uitdager Roel Boomstra. Boomstra had als onttroonde wereldkampioen het recht om Schwarzman uit te dagen. Boomstra won de match en werd daardoor de nieuwe wereldkampioen.

Match[bewerken | brontekst bewerken]

De match om de wereldtitel bestond uit twaalf partijen. De eerste vier partijen werden gespeeld in Paleis het Stadhouderlijk Hof en Tresoar in Leeuwarden. Daarna werden vier partijen gespeeld in het Van Swinderenhuis in Groningen, de woonplaats van Boomstra. De volgende drie partijen werden gespeeld in het Drents Museum in Assen. De laatste reguliere partij en de barrage werden eveneens in Assen gespeeld, maar nu bij RTV Drenthe.

Regels[bewerken | brontekst bewerken]

De match kent dezelfde opzet als in 2016. De speler die na 12 partijen de meeste punten heeft behaald, wint. Deze speler moet echter wel minstens 3 partijen hebben gewonnen. Mocht de match eerder beslist zijn, moeten de laatste partijen wel worden uitgespeeld. Als op 6 januari de tussenstand 6–6 zou zijn geweest als gevolg van 6 remises, zou er een tie-break worden gespeeld in Groningen. Boomstra won echter de zesde partij, waardoor deze tie-break niet werd gespeeld. Omdat geen van beide spelers na 12 partijen minstens 3 partijen heeft gewonnen, werd er op 13 januari een barrage gespeeld bij RTV Drenthe in Assen. Hierbij er net zo lang gedamd op een hoger tempo tot er een beslissing valt.

Eindstand reguliere partijen[bewerken | brontekst bewerken]

Rang Land Naam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 winst punten
1 Vlag van Nederland NED Roel Boomstra 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 13
2 Vlag van Rusland RUS Aleksandr Schwarzman 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 0 11

Barrage[bewerken | brontekst bewerken]

De barrage kent de volgende opzet. Allereerst worden er maximaal 3 rapidpartijen gespeeld met een speeltempo van 20 minuten per partij + 10 seconden per zet. Mocht er geen beslissing zijn gevallen, dan worden er maximaal 3 blitzpartijen gespeeld met een tempo van 10 minuten per partij + 5 seconden per zet. Mocht er nog steeds geen beslissing zijn gevallen, worden er Georgiev-Lehmanclusters gespeeld, waarbij het tempo 10 minuten per cluster + 2 seconden per zet is. Bij een cluster wordt er bij een remise een nieuwe partij gespeeld, maar de klok wordt niet gereset. Hierdoor valt er dus altijd een beslissing.

Uitslag barrage[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende tabel geeft het aantal winstpartijen weer, waarbij Boomstra 1 winstpartij meenam vanuit de reguliere partijen (Reg). '1' is hierbij winst (en staat niet voor het aantal punten, wat bij winst 2 zou zijn). 'R' betekent een remise en '0' een nederlaag. R1, R2 en R3 staan voor de eerste, tweede en derde rapidpartij. B1, B2 en B3 staan voor de eerste, tweede en derde blitzpartij. GL staat voor het Georgiev-Lehmancluster, waarvan er uiteindelijk één werd gespeeld.

Rang Land Naam Reg R1 R2 R3 B1 B2 B3 GL winst
1 Vlag van Nederland NED Roel Boomstra 1 R R R 1 R R 1 3
2 Vlag van Rusland RUS Aleksandr Schwarzman 0 R R R 0 R R 0 0