Wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2013 - 1000 meter vrouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WK afstanden 2013
500 mmannenvrouwen
1000 mmannenvrouwen
1500 mmannenvrouwen
3000 mvrouwen
5000 mmannenvrouwen
10.000 mmannen
Achtervolgingmannenvrouwen

De 1000 meter vrouwen op de wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2013 werd gereden op zaterdag 23 maart 2013 in het ijsstadion Adler Arena in Sotsji, Rusland.

Er werd een open titelstrijd verwacht met Ireen Wüst, die eerder in het toernooi al twee keer goud won als een van de grote kanshebbers. Wüst zette redelijk vroeg in de wedstrijd een goede tijd neer waar alleen de Russin Olga Fatkoelina onder dook en daarmee verrassend wereldkampioene werd.

Plaatsing[bewerken | brontekst bewerken]

De regels van de ISU schrijven voor dat er maximaal 24 schaatssters zich plaatsen voor het WK op deze afstand. Geplaatst zijn de beste veertien schaatssters van het wereldbekerklassement, aangevuld met de tien tijdsnelsten waarbij alleen tijden gereden in de wereldbeker of op het wereldkampioenschap sprint meetellen. Achter deze 24 namen wordt op tijdsbasis nog een reservelijst van maximaal zes namen gemaakt.

Aangezien het aantal deelnemers per land beperkt is beperkt tot een maximum van drie, telt de vierde (en vijfde etc.) schaatsster per land niet mee voor het verloop van de ranglijst. Het is aan de nationale bonden te beslissen welke van hun schaatssters, mits op de lijst, naar het WK afstanden worden afgevaardigd.

Rusland had drie startplekken, maar startte maar met twee vrouwen. China had drie startplekken, maar er stond maar één Chinese aan de start en namens Zuid-Korea startte ook maar één vrouw waar er zich twee geplaatst hadden. Svetlana Radkevitsj en Anna Ringsred vulden twee van de vier vrijgekomen reserveplekken in en ook was er een rit minder dan oorspronkelijk gepland.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]