Wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2015 - 5000 meter vrouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WK afstanden 2015
500 mmannenvrouwen
1000 mmannenvrouwen
1500 mmannenvrouwen
3000 mvrouwen
5000 mmannenvrouwen
10.000 mmannen
Massastartmannenvrouwen
Achtervolgingmannenvrouwen

De 5000 meter vrouwen op de wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2015 werd gereden op vrijdag 13 februari 2015 in het ijsstadion Thialf in Heerenveen, Nederland.

Martina Sáblíková was de regerend Olympisch en wereldkampioen, de enige wereldbekerwedstrijd over de vijf kilometer dit seizoen werd gewonnen door Claudia Pechstein. Sáblíková werd wereldkampioene voor Carlijn Achtereekte en Pechstein.

Plaatsing[bewerken | brontekst bewerken]

De regels van de ISU schrijven voor dat er maximaal twaalf schaatssters zich plaatsen voor het WK op deze afstand. Geplaatst zijn de beste zes schaatssters van het wereldbekerklassement na vier manches, aangevuld met de zes tijdsnelsten van de wereldbekerwedstrijd in Seoel. Achter deze twaalf namen werd op tijdsbasis nog een reservelijst van zes namen gemaakt. Aangezien het aantal deelnemers per land beperkt is tot een maximum van twee (eerdere jaren was dit drie), telt de derde (en vierde etc.) schaatsster per land niet mee voor het verloop van de ranglijst. Het is aan de nationale bonden te beslissen welke van hun schaatssters, mits op de lijst, naar het WK afstanden worden afgevaardigd.[1]

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]