Wereldtuinen Mondo Verde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mondo Verde
De tropen in Mondo Verde.
De tropen in Mondo Verde.
Eigenaar Bert en Klaas van der Honing
Opening 24 maart 2002
Oppervlakte 25 hectare
Attracties
Totaal 6
Achtbanen 1
Darkrides 0
Waterattracties 2
Locatie
Locatie Landgraaf, Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
Mondo Verde op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Waterval in Mondo Verde.

Wereldtuinen Mondo Verde of kortweg Mondo Verde is een 25 hectare groot, thema- en attractiepark, gelegen in Park Gravenrode, Landgraaf. In Mondo Verde worden vooral internationale tuinen getoond met de bijbehorende cultuur. Ook kan men hier gebruikmaken van een aantal attracties en worden er dieren gehouden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Mondo Verde werd in maart 2002 geopend op de plaats waar voordien een oude mijnterril lag.[1][2] De oprichting van het park gebeurde door de Belg Jan Nonneman in opdracht van Ger Van Ingen, toenmalige eigenaar van de kasteeltuinen van Arcen. De terril was oorspronkelijk 70 meter hoog, maar werd afgevlakt tot 40 meter en er werden terrassen op aangebracht. Omdat de bezoekersaantallen tegenvielen, werd het bedrijf eind 2006 failliet verklaard.[3] In 2007 werd het overgenomen door Klaas en Bert van der Honing, die reeds eigenaar waren van Kinderstad Heerlen. Mondo Verde werd ondanks beperkte openingstijden nooit echt gesloten, maar kreeg een officiële heropening op 1 april 2008. De nieuwe eigenaars hebben het park uitgebreid met dieren, zoals panters, tijgers, leeuwen kamelen, stokstaartjes en een apeneiland met ringstaartmaki’s. Verder zijn er attracties zoals een wildwaterbaan, botsauto’s, een kleine achtbaan en spring- en klimkussens. Dit maakt het park aantrekkelijker voor gezinnen. Minder aantrekkelijk is het geïntroduceerde ‘all you can eat’ concept, waarvoor men verplicht 5€ p.p. dient te betalen. Vooral vanuit de kring van jaarkaarthouders die in de buurt wonen en in Mondo Verde slechts af en toe een wandeling willen maken, klinken protesten. Wellicht dat de gebroeders van der Honing dit concept in de toekomst een vrijwillig karakter kunnen geven om deze groep tegemoet te komen.[(sinds) wanneer?]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Tropen[bewerken | brontekst bewerken]

In Mondo Verde kunnen bezoekers een 4.000 m² grote tropenhal bezoeken waar het minimaal 20 graden Celsius is. In de tropenhal zijn meer dan 100 vrij rondvliegende tropische vogels, enkele aapjes en duizenden tropische bomen en planten te vinden. In de tropenhal lopen bezoekers op verschillende hoogtes. Ook is er een aantal waterpartijen met watervallen. In de tropen zijn er onder andere neushoornvogels en toerako's te zien. Verder zijn er reptielen, zoals water- en landschildpadden en amfibieën.

Vogelparadijs[bewerken | brontekst bewerken]

Grijze Roodstaart in Mondo Verde.

Het vogelparadijs is 6000m² groot en is hiermee de tweede grootste vogelvolière in Europa. In de vogelhal zijn veel bomen en vijvers.

Italiaanse tuin[bewerken | brontekst bewerken]

In de Italiaanse tuin kan men een grote Toscaanse heuveltop op waar men uitzicht heeft over een groot deel van het park en de omgeving. Ook ziet men vanaf dit punt een grote watertrap. Op deze trap staan uit marmer gehouwen beelden van de beroemde Trevifontein. Boven op de heuveltop bevindt zich een villa waarvan een deel als terras dient. Vlak bij de villa is een luxe Toscaanse buitenplaats met slanke cipressen, fonteinen, olijfbomen en schaduwrijke terrassen. Net na de watertrap bevindt zich de 3,5 meter hoge 'Fontana del Tritone'. Hier zijn ook de vier Engelen en de vier figuren die de seizoenen uitbeelden gevestigd. Deze beelden zijn tekenend voor Mondo Verde.

Woestijn[bewerken | brontekst bewerken]

In de woestijn zijn palmen te vinden en een oase. De berbershuisjes, die als het ware tegen de rotswanden zijn geplakt, zorgen hier voor enige beschutting tegen de zon. Hier vindt men onder andere ook alpaca's en kamelen.

Alcazar[bewerken | brontekst bewerken]

Hier vindt men "De poort van Alcazar" die is gemaakt naar het voorbeeld van het Alcazar in Sevilla. Via deze poort komt men in het mediterrane gedeelte van de wereldtuinen met mozaïeken, patiotuinen, citrusbomen en oleanders.

Portugese tuin[bewerken | brontekst bewerken]

Het Palacio dos Marquises de Fronteira in Lissabon stond model voor deze tuin en galerij. Men vindt hier azulejo's, waarmee de galerij is bekleed. Er staan in deze tuin gesnoeide haagjes en marmeren beelden.

Marokkaanse tuin[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tuin heeft bijna alleen maar blauwpaarse kleuren. Er is hier een vijver met daaromheen een theehuis en pergola's. Net als bij het origineel, de blauwe tuin van de Franse decorateur, architect en schilder Majorelle in Marrakech. De naam van deze in het oog springende kleur is dan ook Majorelle-blauw. Vanaf hier kan men naar het Moorse Alhambra lopen.

Moorse tuin[bewerken | brontekst bewerken]

In de Moorse tuin staan lange en smalle waterbassins met grote en kleine fonteinen, kunstig gesnoeide coniferen, citrusbomen en kuipplanten. Na deze mooie Moorse tuin kan men uitrusten in het overdekte Alhambra met in het midden de Patio de los Leones, de fameuze leeuwenpatio inclusief 148 marmeren zuilen en ontelbare kleurrijke tegelmozaïeken.

Engelse tuinen[bewerken | brontekst bewerken]

Men kan de Engelse tuinen als een alternatieve eerste route kiezen om vervolgens naar de Moorse tuin te lopen. Hier vindt men de twee bekendste kasteeltuinen van Engeland: de tuinen van Hidcote Manor in Gloucestershire en de tuinen van Sissinghurst Castle in Kent. Ook is hier een Engelse cottage. Er zijn hier ook de Formele Tuinen met veel flora; klimrozen, weelderig begroeide pergola's, clematissen, strakke borders, rozen, gladiolen, geraniums, lavendel, hosta's, tulpen, narcissen, krokussen, buxus, muscari en myosotis.

Japanse tuin[bewerken | brontekst bewerken]

In de Japanse tuin kan men theehuizen bewonderen die zijn geïnspireerd door de Keizerlijke Tuinen van Kyoto. In de Japanse tuin kan men veel flora vinden waaronder bonsai, hosta's, azalea's, sierkers en Japanse esdoorns. In de tuin zijn ook veel waterloopjes, rotstuinen, vijvertuinen met karpers en er is een verstilde Zen-tuin.

Chinese tuin[bewerken | brontekst bewerken]

In de Chinese tuin vindt men Wisteria, Bamboe, Boompioen, Fluweelboom, Zwarte Den en nog veel meer.

Russische tuin[bewerken | brontekst bewerken]

In de Russische tuin kunnen bezoekers met een houten touwvlot over de zogenaamde Siberische Taiga. Ook kan hier bijvoorbeeld even iets gegeten of gedronken worden, terwijl bezoekers op de picknickplaats uitrusten aan de rand van het witte berkenbos op houten banken met tafeltjes. In de Russische tuin is ook een speeltuin aanwezig voor kinderen. Ook was hier een Datsja met picknick bankjes. Op 13 augustus 2010 was er brand uitgebroken in de Datsja, hierdoor werd de Datsja verwoest. Sinds dien staat er een hutje.

Foliesbos[bewerken | brontekst bewerken]

In het Foliesbos staan replica's van beelden uit Italiaanse, Franse en Duitse kasteeltuinen uit de 16e eeuw, onder andere een replica van L'Appennino, de Reus van de Appenijnen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mondo Verde, Landgraaf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.