Werkgroep Willekeurige Opsluiting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Werkgroep Willekeurige Opsluiting is een door de VN ingesteld orgaan, samengesteld uit onafhankelijke mensenrechtenexperten, dat zich uitspreekt over gevallen van willekeurige gevangenneming.

Oprichting en werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Iin 1991 is de Werkgroep Willekeurige Opsluiting opgericht door de voormalige Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties als een van de "bijzondere procedures". Na de afschaffing van de commissie kwam de werkgroep onder de voogdij van diens opvolger, de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Deze heeft het mandaat van de Werkgroep herhaaldelijk verlengd.

De werkgroep wint informatie in bij diverse bronnen, waaronder niet-gouvernementele organisaties en de families van de betrokkenen, en richt dringende oproepen aan regeringen om het lot van opgeslotenen uit te klaren. Hij kan ook opsporingsmissies uitvoeren in landen die de werkgroep daartoe uitnodigen. Het tegensprekelijk onderzoek gevoerd door de werkgroep resulteert in opinies waarin wordt aangegeven of het internationaal recht inzake willekeurige opsluiting is geschonden (o.m. de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het BUPO) en welke remedies zijn aangewezen (o.m. vrijlating, schadevergoeding). De opinies hebben bindende werking maar zijn in de praktijk soms moeilijk afdwingbaar.

Bekende zaken[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer Aung San Suu Kyi en Mohamed Nasheed zijn na tussenkomst van de werkgroep vrijgelaten. Mohamed Morsi bleef ondanks hun oproep in de cel.

In december 2015 oordeelde de werkgroep dat Julian Assange onrechtmatig werd vastgehouden door de regeringen van Groot-Brittannië en Zweden.[1]

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige leden
Naam Land Termijn
Seong-Phil Hong (President-Rapporteur) Zuid-Korea 2014-2020
José Antonio Guevara Bermúdez (Eerste Vice-President) Mexico 2014-2020
Sétondji Roland Adjovi (Tweede Vice-President) Benin 2014-2020
Vladimir Tosjilovski Oekraïne 2010-2016
Leigh Toomey Australië 2015-2021
Voormalige leden
Naam Land
Aslan Abashidze Rusland
Tamás Bán Hongarije
Manuela Carmena Spanje
Seyyed Mohammad Hashemi Iran
Laity Kama Senegal
Louis Joinet Frankrijk
Kapil Sibal India
Petr Uhl Tsjechische Republiek
Soledad Villagra de Biedermann Paraguay
Leila Zerrougui Algerije
El Hadji Malick Sow Senegal
Shaheen Sardar Ali Pakistan
Roberto Garretón Merino Chili
Mads Andenas Noorwegen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]