Werklust (steenfabiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenfabriek De Werklust

Werklust was een steenfabriek in de Overijsselse plaats Losser.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van de steenfabriek werd in 1895 een periodieke veldoven gebouwd voor het bakken van stenen. In 1898 werd besloten om voor de productie van stenen een vennootschap op te richten, de N.V. steen- en pannenfabriek Werklust. De fabriek werd in het begin van de 20e-eeuw gekocht door de Duitse fabrikant Lindenbaum uit Gronau. Hij verkocht het bedrijf in 1923 aan de gebroeders Osse. Zij lieten in 1928 een ringoven met schoorsteen op het terrein bouwen, alsmede in 1935 een uniek kabeltransportsysteem voor ongebakken stenen. Aan deze familie dankt de in deze fabriek geproduceerde steen zijn naam: de Osse-steen. (bezaagselde handvorm gevelbaksteen)

Het bedrijf profiteerde van de aanwezigheid van een nabijgelegen kleigroeve, waar de basisgrondstof voor de stenen werd gevonden. Voor de verbinding met de kleigroeve werd een smalspoor aangelegd. Het bedrijf functioneert niet meer als steenfabriek en is omgevormd met ringoven, loodsen, kabeltransport en werkplaats tot een museum.

Sinds 1999 is de ringoven met schoorsteen erkend als een rijksmonument, vanwege de zeldzaamheid en de gaafheid van de oven, het feit dat de oven nog wel kan functioneren en vanwege de ruimtelijke samenhang met de rest van het complex.