Werkspoorkathedraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werkspoorkathedraal
De Werkspoorkathedraal na renovatie
Locatie
Adres Tractieweg 41, 3534AP UtrechtBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 5′ OL
Status en tijdlijn
Status in gebruik
Oorspr. functie montagehal Werkspoor
Huidig gebruik evenementenlocatie
Opening 1960
Restauratie 2014-2015
Bouwinfo
Architect MONK architecten (renovatie)
Detailkaart
Werkspoorkathedraal (Utrecht)
Werkspoorkathedraal
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Werkspoorkathedraal is een grote fabriekshal in de stad Utrecht in Nederland. De hal ligt op een bedrijventerrein aan de Tractieweg ten noordwesten van het stadscentrum. In het noordoosten ligt de spoorlijn Amsterdam - Elten en in het zuiden de spoorlijn Utrecht - Rotterdam.

De hal heeft een hoogte van 20 tot 30 meter en ligt aan een haven aangelegd aan het Amsterdam-Rijnkanaal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Werkspoorkathedraal is een van de voormalige hallen van Werkspoor dat onder meer rollend materieel voor het spoor en bruggen vervaardigde. Het bedrijf vestigde zich rond 1913 in de toenmalige gemeente Zuilen op een braakliggend terrein, sinds 1954 vallend onder de gemeente Utrecht.

In de eerste jaren (tot 1960) werden veel van de constructies gemonteerd in de open lucht. Echter, de eisen aan het materiaal veranderde, en er werden steeds meer andere materialen gebruikt, waardoor montage in de open lucht niet meer de kwaliteit kon bieden die men verlangde. Daarnaast wilde Werkspoor zich ook richten op andere "diensten", omdat de verkoop van treinen en bruggen terugliep. Hierom werd de apparatenhal in 1960 gebouwd, de toenmalige naam van de Werkspoorkathedraal. De hal was sindsdien in gebruik als montagehal van Werkspoor. De hal werd in de omgeving van de staalfabriek Demka gebouwd. In de jaren 1970 werd de hal gesloten en werd deze sindsdien gebruikt door diverse bedrijven.

In 2014 kreeg de kathedraal een nieuwe eigenaar en werd de hal opgeknapt met onder andere een nieuwe betonvloer. Sinds 2016 is de hal in gebruik voor evenementen. Het nieuwe ontwerp werd gemaakt door MONK Architecten en won in 2017 de Rietveldprijs.[1] [2]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Werkspoorkathedraal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.