Wes Craven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wes Craven
Wes Craven in 2010
Wes Craven in 2010
Volledige naam Wesley Earl Craven
Geboren 2 augustus 1939
Geboorteland Cleveland, Ohio, V.S.
Jaren actief 1972-heden
Beroep regisseur
Genre Horror
Films Scream
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Film

Wes Craven (Cleveland (Ohio), 2 augustus 1939) is een Amerikaans filmregisseur gespecialiseerd in het maken van horrorfilms.

Craven begon zijn carrière met twee zeer gewelddadige en onafhankelijk geproduceerde horrorfilms: Last House on the Left (1972) en The Hills Have Eyes (1977). Beide waren echter lowbugetfilms die alleen bij een select publiek van horrorfanaten in de smaak vielen. A Nightmare on Elm Street (1984) betekende Cravens grote doorbraak naar de mainstream cinema in Hollywood. Deze film kreeg talloze, door Craven geproduceerde, vervolgen en groeide uit tot de succesvolste horrorfilmreeks aller tijden. In 1996 wist Craven echter zijn eigen record te verbreken met de komische horrorfilm Scream. Deze film kreeg drie vervolgen en stootte A Nightmare on Elm Street van de eerste plaats als meest succesvolle filmreeks ooit.

In 1999 verraste Craven vriend en vijand met het sentimentele melodrama Music of the Heart. Een sociaal geëngageerde film waarmee Craven bewees ook iets totaal anders dan horror te kunnen. In 2005 nam Craven zijn (voorlopig) laatste horrorfilm op, Cursed die zijn naam alle eer aandeed. Na dat de film al halverwege met opnemen was besloten de producers dat het verhaal maar opnieuw moest worden geschreven en dus ook opnieuw moest worden opgenomen. Het werd een grote flop, maar later dat jaar liet Craven zien ( met Red Eye) dat hij ook met een thriller goed uit de voeten kan.

Stijl van Craven[bewerken]

De films van Craven kenmerken zich door een perfecte timing en vele goed opgebouwde shock-effecten. Opvallend is dat Craven in zijn films een fascinatie toont voor religieus fanatisme en de verloedering van de Amerikaanse maatschappij. In veel films van Craven speelt het verschil tussen droom en werkelijkheid een grote rol.

De films van Craven zitten ook bomvol verwijzingen naar andere films. Zo bevat de Scream trilogie talloze grapjes over andere horrorfilms en speelt New Nightmare (1994) zich af tijdens het maken van een film. Film en werkelijkheid lopen daarbij in elkaar over.

Filmografie[bewerken]

Series[bewerken]

Hoewel Craven enkel bekend staat als filmregisseur, regisseerde hij ook vele afleveringen van The New Twilight Zone in de jaren tachtig. Dit was een heropleving van de originele serie The Twilight Zone.

Externe links[bewerken]