West-Jeruzalem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
West-Jeruzalem
Stadsdeel van Jeruzalem
West- en Oost-Jeruzalem
Kerngegevens
Gemeente Jeruzalem
Oppervlakte 38 km²  
Inwoners (2015[1]) 333.800
Detailkaart
Jeruzalem in 1947; links van de Groene Lijn is West-Jeruzalem
Jeruzalem in 1947; links van de Groene Lijn is West-Jeruzalem

West-Jeruzalem is het westelijke deel van de stad Jeruzalem, dat Israël bij zijn oprichting in 1948 veroverde en aan zijn verworven grondgebied toevoegde. Het heeft dientengevolge in vergelijking met het Palestijnse Oost-Jeruzalem een Joodse meerderheid. West-Jeruzalem is ook moderner dan Oost-Jeruzalem, dat onder meer de Oude Stad omvat. In 2015 telde West-Jeruzalem 333.800 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Jeruzalem had voor het ontstaan van Israël een gemengd joods-islamitisch-christelijke bevolking. Op 29 november 1947 werd door de Verenigde Naties een verdelingsplan voorgesteld met het oog op de beëindiging van het Brits mandaat over Palestina. Daarin was opgenomen dat er een internationale zone rond Jeruzalem zou komen onder bestuur van de VN. Tijdens de erop volgende Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 werd fel om de stad gevochten. In 1949 werd een wapenstilstandsgrens getrokken: de Groene Lijn. Het westelijke deel van de stad ging deel uitmaken van Israël en werd door Israël tot hoofdstad verklaard. Het oostelijke deel van de stad met de Oude Stad was door Jordaanse troepen bezet en werd in 1950 door Jordanië geannexeerd. Oost en West werden door middel van een hek en prikkeldraad van elkaar gescheiden. Tot 1967 bleef de stad verdeeld en was het voor de inwoners over en weer niet mogelijk om het andere deel van de stad te bezoeken.

In de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd de Westelijke Jordaanoever door Israël op Jordanië veroverd en bezet. West-Jeruzalem, dat 38 km² groot was, en Oost-Jeruzalem, dat 6 km² groot was, werden herenigd. Tevens werden tientallen omliggende Palestijnse dorpen door Israël geannexeerd en gevoegd bij de nieuwe Israëlische gemeente Jeruzalem, die een oppervlakte kreeg van 108 km².

In 1980 nam het Israëlische parlement de Jeruzalemwet aan, waarmee Jeruzalem tot ondeelbare hoofdstad van Israël werd uitgeroepen. Dat laatste wordt internationaal niet algemeen erkend en de meeste landen hebben dan ook hun ambassade in Tel Aviv.