Westbroekpark en Duttendel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westbroekpark en Duttendel
Wijk van Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 03 Westbroekpark en Duttendel.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Scheveningen
Oppervlakte 179 ha.  
Inwoners (2017) 1.895[1]
Overig
Wijknummer 03

Westbroekpark en Duttendel is een wijk in het Haagse stadsdeel Scheveningen.

Aan de noordwestzijde wordt de wijk begrensd door de Nieuwe Duinweg met het Westbroekpark, aan de noordzijde door de Badhuisweg, Brusselselaan en Doorniksestraat met de Nieuwe Scheveningse Bosjes en de Pompstationsweg, aan de noordoostzijde door de Van Alkemadelaan met Klein-Zwitserland, aan de zuidoostzijde door de Frederikskazerne en het Hubertusduin met het groengebied van de Gemeentekwekerij en aan de zuidwestzijde door het Kanaal.

De wijk grenst aan de wijken Benoordenhout, Van Stolkpark en Scheveningse Bosjes, Scheveningen, Belgisch Park en Oostduinen.

Tot deze wijk behoren het Westbroekpark en het aangrenzende Wittebrugkwartier en de buurt Duttendel inclusief en het Klattepark.

De tram[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied had reeds in 1864 een tramverbinding met de stad toen de paardentramlijn Den Haag-Scheveningen werd geopend. De paardentram werd vervangen door een accutram, en in 1904 werd deze vervangen door een tram met bovenleiding. De tram komt over de Witte Brug "Het Kanaal" over, en gaat vandaar naar Scheveningen.

De gevangenis[bewerken | brontekst bewerken]

In deze wijk ligt de Penitentiaire Inrichting Haaglanden aan de Pompstationsweg. Hier bevindt zich ook de UN Detention Unit, onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de gevangenis het Oranjehotel genoemd. Hier hebben vooral veel mensen uit het verzet gevangengezeten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]