Naar inhoud springen

Westeinderplassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westeinderplassen
Westeinderplassen (Noord-Holland)
Westeinderplassen
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 52° 15′ NB, 4° 43′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 10 km²
Foto's
Westeinderplassen bij de Watertoren van Aalsmeer.
Westeinderplassen gezien vanaf die watertoren.
Zicht op de eilandjes vanuit de lucht
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Bioscoopjournaal uit 1939 met beelden van een zeilwedstrijd op de Westeinderplassen.

De Westeinderplassen bij Aalsmeer behoren tot een veen- en plassengebied.

De Plas (in de volksmond ook wel de Poel genoemd) is ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. In vroeger eeuwen waren er rond Aalsmeer ook nog de Oosteinderpoel, Schinkelpoel, Stommeer, Hornmeer, Legmeer en het Haarlemmermeer. Op het Haarlemmermeer na waren al die meren ontstaan door afgravingen. Door de vervening ontstond grondgebrek, dit werd bestreden door de veenplassen weer droog te leggen, daarmee startte men in de 17e eeuw. Eerst werd het Stommeer drooggemaakt (1650) en daarna het Hornmeer (1674).

In 1852 volgde het Haarlemmermeer, waarna ook de overige plassen werden ingepolderd. Alleen de Westeinderplassen bleven uiteindelijk over. De Westeinderplassen, die een oppervlakte van ruim 10 km² hebben, bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen. De plassen zijn met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Men kan er zwemmen, zeilen, windsurfen, roeien en motorbootvaren. Langs de oevers van de Westeinderplassen zijn zo'n 50 jachthavens. Ook zijn er recreatiegebieden, onder andere bij Vrouwentroost en Aalsmeer (bij de watertoren). Bij de recreatiegebieden zijn strandjes aangelegd. Van april tot en met oktober zijn er recreanten te vinden op en rond de Westeinderplassen. Via de Ringvaart (rond de Haarlemmermeer) zijn de Westeinderplassen verbonden met andere vaarten en plassen zoals de Kagerplassen en Nieuwe Meer.

In, op en rond de Westeinderplassen leven vissen, vogels en (zeldzame) planten. In de Westeinderplassen zwemt onder andere snoek, paling en de Europese meerval. Er is er nog één beroepsvisser actief op de Westeinderplassen, te Kudelstaart.

Eilandjes[bewerken | brontekst bewerken]

In de plassen bevindt zich een aantal eilandjes die alleen per boot bereikbaar zijn, de meeste zijn particulier bezit. Het zijn restanten van de legakkers die bij het vervenen gebruikt zijn om de turf op te laten drogen. Op een aantal ervan worden aardbeien en seringen gekweekt, maar de meeste zijn in gebruik voor recreatie. Mensen plaatsten er - voordat het verboden werd - vaak een zomerhuisje; later werd er alleen dagrecreatie toegestaan. Naast de particuliere eilandjes zijn er enkele voor openbare recreatie - zoals het voormalige 'Starteiland' - waar tot in de jaren 1960 zeilwedstrijden startten. In die tijd was er ook een danszaal op dit eiland.

Westeinderloop[bewerken | brontekst bewerken]

De jaarlijkse Westeinderloop wordt georganiseerd door Atletiekvereniging Aalsmeer. Hoofdonderdeel is de 10 km-wedstrijd maar er kan aan deze 10 km ook recreatief worden meegedaan. Bijnummers zijn de 5 km en 1 km-kinderloop. De Westeinderloop vertrekt van de atletiekbaan en gaat voor een deel langs de Westeinderplassen.

Vuurwerk en licht op het water[bewerken | brontekst bewerken]

Eén keer per jaar, op de eerste zaterdagavond in september worden de Westeinderplassen door verlichte boten bevaren. De boot van de organisatie ligt in de buurt van het Topsvoortbos en is herkenbaar aan de grote verlichte leeuw. Alle boten stellen zich hierachter op, met de steven naar het westen. De leidende boot geeft de te varen route en het tempo aan. Van het Topsvoortbos vertrekt de stoet en vaart eerst door het Zwet. Vervolgens gaat het rechtsaf de Ringvaart in. Bij de Aalsmeerderbrug keert de stoet en vaart richting Rijsenhout. Via het Balkengat gaat het linksaf de Grote Poel op en wordt koers gezet naar de verlichte Watertoren. Hier wordt voor anker gegaan om naar het vuurwerk te kijken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Westeinderplassen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.