Westeinderplassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westeinderplassen
Westeinderplassen (Noord-Holland)
Westeinderplassen
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 52° 15′ NB, 4° 43′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 10 km²
Foto's
Westeinderplassen bij de Watertoren van Aalsmeer.
Westeinderplassen gezien vanaf die watertoren.
Zicht op de eilandjes vanuit de lucht
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Bioscoopjournaal uit 1939 met beelden van een zeilwedstrijd op de Westeinderplassen.

De Westeinderplassen bij Aalsmeer behoren tot een veen- en plassengebied.

De Plas (in de volksmond ook wel de Poel genoemd) is ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. In vroeger eeuwen waren er rond Aalsmeer ook nog de Oosteinderpoel, Schinkelpoel, Stommeer, Hornmeer, Legmeer en het Haarlemmermeer. Op het Haarlemmermeer na waren al die meren ontstaan door afgravingen. Door de vervening ontstond grondgebrek, dit werd bestreden door de veenplassen weer droog te leggen, daarmee startte men in de 17e eeuw. Eerst werd het Stommeer drooggemaakt (1650) en daarna het Hornmeer (1674).

In 1852 volgde het Haarlemmermeer, waarna ook de overige plassen werden ingepolderd. Alleen de Westeinderplassen bleven uiteindelijk over. De Westeinderplassen, die een oppervlakte van ruim 10 km² hebben, bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen. De plassen zijn met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Men kan er zwemmen, zeilen, windsurfen, roeien en motorbootvaren. Langs de oevers van de Westeinderplassen zijn zo'n 50 jachthavens. Ook zijn er recreatiegebieden, onder andere bij Vrouwentroost en Aalsmeer (bij de watertoren). Bij de recreatiegebieden zijn strandjes aangelegd. Van april tot en met oktober zijn er recreanten te vinden op en rond de Westeinderplassen. Via de Ringvaart (rond de Haarlemmermeer) zijn de Westeinderplassen verbonden met andere vaarten en plassen zoals de Kagerplassen en Nieuwe Meer.

In, op en rond de Westeinderplassen leven vissen, vogels en (zeldzame) planten. In de Westeinderplassen zwemt onder andere snoek, paling en de Europese meerval.

Eilandjes[bewerken | brontekst bewerken]

In de plassen bevinden zich een aantal eilandjes, de meeste zijn particulier bezit. Deze eilanden waren zijn tijdens de afgraving van veen gebruikt als legakker om de turf op te laten drogen. Op een aantal worden nog steeds aardbeien en seringen gekweekt, maar de meeste eilandjes worden gebruikt voor recreatie. Mensen plaatsten er vroeger hun zomerhuisje maar tegenwoordig is dat verboden en mag er alleen nog dagrecreatie plaatsvinden. Naast de particuliere eilanden zijn er ook een paar voor openbare recreatie - zoals het voormalige 'Starteiland' - waar tot de jaren 60 van de 20e eeuw zeilwedstrijden startten. In die tijd was er ook een danszaal op het Starteiland. Commercie is er niet op de eilandjes, die overigens alleen met een boot bereikbaar zijn.

Westeinderloop[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve de watersporten op de Westeinderplassen wordt ieder jaar op de eerste zondag van maart de Westeinderloop georganiseerd door de Atletiekvereniging Aalsmeer. Hoofdonderdeel is de 10 km-wedstrijd maar er kan aan deze 10 km ook recreatief worden meegedaan. Bijnummers zijn de 5 km en 1 km-kinderloop. De Westeinderloop vertrekt van de atletiekbaan maar gaat voor een groot gedeelte[bron?] langs de Westeinderplassen. Tot op de heden is dit de enige hardloopwedstrijd die langs de Westeinderplassen gaat.

Vuurwerk en licht op het water[bewerken | brontekst bewerken]

Eén keer per jaar, op de eerste zaterdagavond in september worden de Westeinderplassen door boten verlicht. Vanaf 19.45 uur komen de deelnemende verlichte boten bijeen in het voorste gedeelte van de Kleine Poel. Dat is het meest oostelijk deel van de Kleine Poel, bij onder meer Jachthaven Dragt, de Nieuwe Meer en ’t Drijfhuis. De boot van de organisatie ligt in de buurt van het Topsvoort bos en is herkenbaar aan de grote verlichte leeuw.[1] Alle boten stellen zich hierachter op, met de steven naar het westen. De leidende boot met de verlichte leeuw geeft de route en het tempo aan en blijft voorop varen. Van het Topsvoort bos vertrekt de stoet om 20.15 uur en vaart eerst door het Zwet. Bij Jachthaven Stenhuis gaat de stoet rechtsaf de Ringvaart in, richting Aalsmeer Dorp. Bij de Aalsmeerderbrug in de N 201 keert de stoet voor de brug om en vaart vervolgens de Ringvaart terug, richting Rijsenhout. Na de Blauwe Beugel gaat de route door het Balkengat linksaf de Grote Poel op. Vanaf dit punt wordt koers gezet naar de verlichte Watertoren. Voor de Watertoren wordt naar links afgebogen om vervolgens voor anker te gaan om naar het vuurwerk te kijken.

Met een paar honderd verlichte boten en als afsluiting een vuurwerk beleven bezoekers 'Vuur en Licht op het Water'. Dit feest wordt georganiseerd door een comité van vrijwilligers. Sponsoren maken het evenement mogelijk met hun financiële bijdragen. De sponsoren zijn vooral Aalsmeerse bedrijven, maar ook particulieren.

Aalsmeer Flower Festival[bewerken | brontekst bewerken]

Aalsmeer is de bakermat van de sierteelt. In het derde weekend van juni wordt in Aalsmeer een speciaal flower festival georganiseerd met 6 deelnemende locaties. Het festival is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Westeinderplassen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.