Westenschouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westenschouwen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Westenschouwen
(Details)
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Schouwen-Duiveland Schouwen-Duiveland
Woonplaats (BAG) Burgh-Haamstede
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Bossen bij Westenschouwen
Bossen bij Westenschouwen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kerk Westenschouwen 1743

Westenschouwen is een gehucht in het uiterste westen van de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland, juist achter de duinenrij. Westenschouwen was tot 1816 een zelfstandige gemeente; in dat jaar ging het over naar de gemeente Burgh.

Westenschouwen was een vissersdorp waarvan in de 16e eeuw de haven verzandde, waarna de vissers de plaats verlieten. Over het verval van Westenschouwen ontstond een sage. Een visser zou een zeemeermin hebben opgevist, waarop haar zeemeerman boven water kwam en uit wraak een vloek over het dorp uitsprak. Die vloek zou ongeveer als volgt gaan: "Westenschouwen, 't zal u rouwen dat ge heeft geroofd mijn vrouwe, Westenschouwen zal vergaan alleen de toren zal blijven staan". De toren is echter in 1845 afgebroken.

Westenschouwen dient niet verward te worden met Westerschouwen, een voormalige gemeente die in 1961 geformeerd werd en in 1997 opging in Schouwen-Duiveland. Westerschouwen is ook de naam van de nabijgelegen boswachterij, het grootste bos van Zeeland, die deel uitmaakt van het natuurmonument 'Kop van Schouwen'.

Zie ook[bewerken]