Westerbegraafplaats (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerbegraafplaats Gent
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Gent Vlag van België België
Gesticht in 1862
Architectuur en landschap
Architect(en)  Adolphe Pauli
Oppervlakte  23 ha
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Monumentale graven

De Westerbegraafplaats is een grote begraafplaats in de Belgische stad Gent. De begraafplaats ligt in het noordwesten van het stadscentrum op het grondgebied van deelgemeente Mariakerke, op het adres Palinghuizen 143, tussen de Bloemekenswijk en Kolegem. Net als Campo Santo wordt ze gekenmerkt door de aanwezigheid van monumentale graven, gewijd aan de rijke burgerij van Gent en een tuinarchitectuur die het tot een bezienswaardigheid maakt. De begraafplaats werd met haar toegangsdreef, poortgebouw, ommuring en graven in 1996 beschermd als monument[1], net als twee oorlogsmonumenten op de begraafplaats[2].

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de begraafplaats werd gestart op 26 juli 1862 en werd toevertrouwd aan de stadsarchitect Adolphe Pauli. De Westerbegraafplaats is ca. 230.000 m² groot en wordt omzoomd door een afsluitende baksteenmuur en een meer uitgewerkt poortgebouw. De frontons werden vervaardigd door de kunstenaars Antoon Van Eenaeme en Benoit Wante. De ene stelt Het laatste oordeel voor, de andere de werken van barmhartigheid de doden begraven en de stervenden bezoeken. Binnen deze muren werden aanplantingen aangelegd om het geheel het uitzicht te geven van een jardin des morts. De nieuwe begraafplaats werd vanaf 1 januari 1873 in gebruik genomen.

Het geuzenkerkhof[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem besliste dat op de Westerbegraafplaats ook joden en protestanten mochten begraven worden. Dit stuitte op hevig verzet van het bisdom, dat lange tijd heeft geweigerd het kerkhof te wijden. Door die controverse verwierf het haar bijnaam geuzenkerkhof.

Belgische militaire graven

Militaire begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Op de begraafplaats rusten zo'n 200 Belgische gesneuvelde soldaten uit beide wereldoorlogen. Daarnaast rusten er nog een paar tientallen Fransen, Italianen en Russen uit de Eerste Wereldoorlog.

Britse oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Gent City Cemetery
Britse graven en Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1914
Locatie Gent, Vlag van België België
Totaal begraven 195
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper William Cowlishaw

Op de begraafplaats liggen 195 Britse gesneuvelde militairen uit de beide wereldoorlogen. Het perk met de 85 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog werd ontworpen door William Cowlishaw. Deze slachtoffers, waaronder 2 doden die na de wapenstilstand vanuit Jabbeke Churchyard werden overgebracht, waren krijgsgevangenen die omkwamen tijdens de Duitse bezetting.

De 111 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog vielen vooral bij de gevechten tegen het oprukkende Duitse leger in 1940 of gedurende de hevige gevechten bij de verdediging van het strategische kanaal Gent-Terneuzen in september 1944.

Er liggen 182 Britten, 10 Canadezen, 1 Australiër, 1 Nieuw-Zeelander en 1 Nederlander begraven. De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan er geregistreerd onder Gent City Cemetery[3]

Onderscheiden militairen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ronald Hawkins, squadronleader bij de Royal Air Force werd onderscheiden met het Military Cross en het Air Force Cross (MC, AFC).
  • William Nicholson Mossop, kapitein bij het West Yorkshire Regiment (Prince of Wales's Own) en Edward Percy Reid Joudain, onderluitenant bij het Royal Sussex Regiment werden onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • Alfred William Groves, piloot bij de Royal Air Force Volunteer Reserve werd onderscheiden met de Distinguished Flying Medal (DFM).
  • onderofficier James Smith (Border Regiment); schutter W.H. Riddle (London Regiment (Queen Victoria's Rifles) en soldaat Stephen David Harrison (London Regiment (Royal Fusiliers)) werden onderscheiden met de Military Medal (MM).

Alias[bewerken | brontekst bewerken]

  • soldaat Samuel Maiden diende onder het alias F.G. Ernscliffe bij de 13th Hussars.
Beeldengroep Vanderhaeghen-Delaruelle - Beeldhouwer Geo Verbanck

Opmerkelijke graven[bewerken | brontekst bewerken]

Graven van beroemde personen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Westerbegraafplaats (Ghent) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.