Westerbork Synthese Radio Telescoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Radiosterrenwacht Westerbork c.q. Zwiggelte
Westerbork Synthese Radio Telescoop
De parabolische antennes op een rij
De parabolische antennes op een rij
Locatie Naast het Kamp Westerbork bij Hooghalen
Coördinaten 52° 55′ NB, 6° 36′ OL
Thema Sterrenwacht
Overig
Gebouwd 1968-70
Openingsdatum 1970
Website www.astron.nl
Westerbork Synthese Radio Telescoop
Westerbork Synthese Radio Telescoop
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Westerbork Synthese Radio Telescoop, kortweg WSRT, ook bekend als Radiosterrenwacht Westerbork c.q. Zwiggelte, is een uit veertien losse parabolische antennes bestaande radiotelescoop in de bossen nabij Hooghalen en Westerbork in Drenthe.

Installatie radio-telescopen in 1968

Astronoom Jan Hendrik Oort speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van deze telescopen. De WSRT is in 1970 in gebruik genomen en wordt nog steeds voor sterrenkundige waarnemingen gebruikt. Van het hele systeem stammen eigenlijk alleen nog maar de parabolische antennes uit 1970. Alle andere componenten zijn in 1999 geheel vervangen, waardoor de WSRT kan concurreren met andere radiotelescopen in de wereld.

Het terrein waar de antennes opgesteld staan ligt naast het voormalige Kamp Westerbork. De veertien antennes staan in oost-westrichting opgesteld over een lengte van 2,7 kilometer. Door middel van de radio-synthese techniek kan op deze manier een telescoop met een diameter van 2,7 kilometer nagebootst worden (apertuursynthese). Tien antennes hebben een vaste positie en vier kunnen over rails verplaatst worden. De antennes hebben verschillende ontvangers die gevoelig zijn voor radiostraling tussen 350 MHz en 8,3 GHz (golflengtes tussen 92 cm en 3,6 cm).

De WSRT wordt geregeld gebruikt in combinatie met andere radiotelescopen in de wereld om zogenaamde VLBI-metingen (Very Long Baseline Interferometry) te doen en vormt zo onderdeel van het Europese VLBI-netwerk. De WSRT wordt beheerd door de stichting ASTRON.

Toegang[bewerken]

De radiotelescoop is gevoelig voor storingen door mobiele telefoons en gemotoriseerd verkeer. Het gebruik hiervan wordt dan ook tot een minimum beperkt. Enkele voertuigen hebben ontheffing om zich in de omgeving te bevinden. Voor het algemene publiek is de radiotelescoop alleen te voet of per fiets bereikbaar, en dat geldt ook voor het nabijgelegen kamp Westerbork. De parkeerplaats is op ongeveer twee kilometer afstand.

Trivia[bewerken]

In de roman De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch speelt de telescoop ook een rol.

Externe links[bewerken]