Westerwijtwerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Westerwijtwerd
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Westerwijtwerd
Westerwijtwerd
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Loppersum Loppersum
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,33 km²
Inwoners (2008) 110
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Westerwijtwerd (Gronings: Wietwerd) is een klein dorp direct ten zuiden van Middelstum in de gemeente Loppersum in de provincie Groningen. Het telde 110 inwoners in 2008. Langs het dorp stroomt het Westerwijtwerdermaar.

Het dorpsbeeld wordt gedomineerd door de 13e-eeuwse kerk van Westerwijtwerd en de 19e-eeuwse koren- en pelmolen Zeldenrust. Het dorp had van 1959 tot 2010 een van de laatste 'huiskamercafés' van Nederland: café Hazekamp. Dit was gevestigd in een pand uit ongeveer 1880, waar lange tijd een smid was gevestigd die er ook een café bestierde. In 1959 ging het over in handen van Tinus Hazekamp, die meteen ook brugwachter werd en in dezelfde periode ook de molen overnam van zijn vader. In 1986 gaf hij de molen uit handen, in 2010 overleed hij. Het café werd in 2011 voortgezet door de nieuwe eigenaren.

Aangezien Westerwijtwerd relatief gezien zeer laag ligt, waren er rond het dorp vroeger vele poldermolens te vinden voor de waterbeheersing. De poldermolen De Palen, even ten zuiden van het dorp, is de enige overgebleven poldermolen rond Westerwijtwerd.

Zie ook[bewerken]