Westfries Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westfries Museum
Statencollege een van de gebouwen van het Westfries Museum
Statencollege een van de gebouwen van het Westfries Museum
Opgericht 10 januari 1880
Locatie Hoorn, Noord-Holland
Type Historisch / Kunst
Thema West-Friesland
Personen
Directeur dhr. Ad Geerdink
Website Officiële Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Westfries Museum is een regionaal historisch museum gevestigd in de Nederlandse stad Hoorn.

Het gebouw[bewerken]

Het gebouw waar het museum in gevestigd is, was aanvankelijk het Statencollege - de vergaderplaats van de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier, als onderdeel van de Staten van Holland en West-Friesland. Dit pand is in 1632 gebouwd en heeft een gevel in de stijl van de Hollandse renaissance. Tijdens de Franse tijd werd het gebouw in 1795 een rechtbank. Op 10 januari 1880 werd het museum aan de achterkant van het gebouw gevestigd. De cellen die in deze tijd zijn gebouwd bevinden zich nog altijd op de zolder van het museum.

Tot 1932 deelden kantongerecht en museum het gebouw. Het gebouw is een rijksmonument en eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst), terwijl het museum een gemeentelijke instelling is.[1] Het gebouw is ingeschreven in het rijksmonumentenregister onder nummer 22558.

Eerder stond hier het middeleeuwse proostenhuis, de woning van de vertegenwoordiger van het Bisdom Utrecht.[2]

In 1953 werden onder het gebouw 15e eeuwse kelders ontdekt. Deze zijn na restauratie in gebruik als expositieruimte voor archeologische voorwerpen uit Hoorn en omstreken.

In 1994 kreeg het museum een uitbreiding, met een naastgelegen bankgebouw. Dat pand bestond oorspronkelijk uit twee huizen. In 1790 kregen deze panden één voorgevel in classicistische stijl, ontworpen door Leendert Viervant.

Vanaf november 2013 is de VVV in het museum gevestigd.[3]

Collectie[bewerken]

Het museum beschikt over een uitgebreide collectie schilderijen, zilveren sier- en gebruiksvoorwerpen, porselein, schuttersstukken, voorwerpen van de schutterij en VOC-voorwerpen. De collectie is met name gericht op de cultuurgeschiedenis van de regio West-Friesland, met de nadruk op de periode tussen 1500 en 1800. De collectie wordt geëxposeerd in 27 zalen.

Voorbeelden van bijzondere stukken uit de collectie zijn:

Het museum wordt ondersteund door de Stichting Vrienden van het Westfries Museum die is opgericht op initiatief van het Westfries Genootschap.

Mummie[bewerken]

In het museum bevindt zich de zogenaamde eskimomummie. Toen het museum deze in 1998 uitleende aan de tentoonstelling Botje Bij Botje in de Rotterdamse Kunsthal ontstond er commotie. Groenland eiste de overblijfselen van de vermeende Groenlander terug om hem in eigen land te herbegraven. Arctic Peoples Alert bemiddelde hierin maar toenmalig directeur Spruit was onvermurwbaar. Onderzoek wees later echter uit dat de mummie waarschijnlijk geen Groenlander was. Deze conclusie was met name gebaseerd op de vaststelling dat het voedselpatroon van de gemummificeerde persoon niet voornamelijk had bestaan uit zeevoedsel. Desondanks exposeert het Westfries Museum de mummie nog steeds onder de vermelding "eskimo".[4]

Diefstal[bewerken]

Toen het museum op 10 januari 2005 het 125-jarig bestaan wilde vieren bleek dat 's nachts bij een inbraak 21 schilderijen waren meegenomen, waaronder een jeugdwerk van Jan van Goyen.[5] Ook een deel van de zilvercollectie was ontvreemd. De schade liep in de miljoenen euro's. In december 2015 zocht het museum de publiciteit met het doel de schilderijen uit Oekraïne terug te krijgen. De ambassadeur in Den Haag zegde zijn medewerking toe.[6][7]

Gestolen schilderijen en goud uit het Westfries Museum[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]