Westinghouse Electric Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vroeger hoofdkwartier op Broadway, New York

Westinghouse Electric Company, later omgedoopt tot Westinghouse Electric & Manufacturing Company was één van de grootste Amerikaanse elektromaatschappijen. De firma kocht CBS in 1995 en werd omgedoopt tot CBS Corporation in 1997.

Westinghouse is begonnen als Westinghouse Air Brake Company in 1869. Het bedrijf werd opgericht door uitvinder George Westinghouse (1846-1914) en maakte remsystemen voor stoomtreinen op basis van perslucht. Remmers op treinen moesten namelijk van wagon naar wagon rennen, vaak bovenlangs, om de rem op iedere wagon handmatig te bedienen. In 1872 verkreeg hij octrooi op de naar hem genoemde westinghouserem die tot heden in gebruik is bij de spoorwegen. Daarnaast voerde Westinghouse vele verbeteringen door in spoorseinen en richtte hij de Union Switch and Signal Company op om zijn bedachte seinen en treinbeveiligingssystemen te fabriceren en te installeren. Terwijl hij aan zijn luchtremsysteem werkte, zag hij hoe belangrijk het was om machines en gereedschappen te standaardiseren, een methode die hij later ging toepassen bij al zijn zakelijke belangen.

In 1884 richtte hij Westinghouse Electric Company op. Twee jaar later omgedoopt tot Westinghouse Electric & Manufacturing Company. Westinghouse kocht de patenten van Nikola Tesla die betrekking hadden op een meerfasig wisselstroomsysteem, waarmee hij concurreerde met het gelijkstroom systeem van Thomas Edison.

Hij startte met elektriciteitstransport met hoogspanningskabels over lange afstanden en het opwekken van elektriciteit door middel van waterkracht bij de Niagara watervallen in 1896.

In 1997 nam Siemens AG het niet nucleaire deel over, waaronder andere de divisies stoomturbines en generatoren onder viel.

Externe links[bewerken]