Rijksweg 5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Westrandweg (Amsterdam))
Westrandweg
Westrandweg
Westrandweg
Westrandweg
Land Nederland
Provincie Noord-Holland
Lengte 17 km
A5 op autosnelwegen.net
Rijkswegen in Nederland
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Nederland
Traject
Knooppunt van wegen De Hoek A4E19
Tunnel Rolbaantunnel
Brug over het water Hoofdvaart
Knooppunt van wegen Raasdorp A9
Brug over het water Haarlemmertrekvaart
Afrit autosnelweg 2 IJmuiden S103 N202
Afrit autosnelweg 3 Amsterdam-Westpoort S102 (N202)
Knooppunt van wegen Coenplein (zuid) A10E22 (A7) / (A8)
Knooppunt Raasdorp.
Viaduct Rijksweg A5 ter hoogte van Westpoort

Rijksweg A5 is een Nederlandse autosnelweg van 17 kilometer lengte, die loopt van knooppunt De Hoek (aansluiting A4) via knooppunt Raasdorp (aansluiting A9) naar knooppunt Coenplein (A8 en A10). In het verleden was A5 het nummer van de huidige A200 (HaarlemHalfweg).

De A5 is parallel gelegen aan de Zwanenburgbaan, een start- en landingsbaan van Schiphol, en is op 8 november 2003 voor het verkeer opengesteld, tussen De Hoek en Raasdorp. Het stuk tussen Raasdorp en Westpoort is op 14 december 2012 geopend. Het laatste deel tot aan de aansluiting op de A10 werd op 13 mei 2013 voor het verkeer opengesteld.

De gehele rijksweg 5 is uitgevoerd als 2x2-strooks autosnelweg.

De wanden van de Rolbaantunnel zijn bekleed met tegelmozaïeken van stijgende/landende vliegtuigen.

Verlenging 'Westrandweg'[bewerken | brontekst bewerken]

De A5 is doorgetrokken vanaf knooppunt Raasdorp naar de A10, vlak ten zuiden van de Tweede Coentunnel. De Westrandweg heeft twee afritten ter hoogte van de straten Dortmuiden en Luvernes. De A5 kruist de Haarlemmerweg (N200) met een viaduct, hier is geen aansluiting voorzien.

Knooppunt Raasdorp is bij de aanleg van de Westrandweg volledig gemaakt. Het knooppunt met de A10 is daarentegen onvolledig; het kan alleen gebruikt worden voor verkeer van de Westrandweg naar knooppunt Coenplein en vice versa. De weg ligt grotendeels verhoogd en vormt ter hoogte van het bedrijvengebied Westpoort het langste viaduct van Nederland, met een lengte van 3,3 kilometer.

Het plan voor de aanleg van de Westrandweg was er al ruim twintig jaar voor de opening. In 1991 nam de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Hanja Maij-Weggen, een besluit over het tracé van de Westrandweg. Met de aanleg werd echter niet begonnen.

Het Bereikbaarheidsoffensief Randstad (BOR) maakte in 2000 extra investeringen in het Noord-Hollandse hoofdwegennet mogelijk. Op verzoek van diverse regionale overheden werd een groot deel van dat budget gereserveerd voor de aanleg van de Westrandweg, de omleiding van doorgaand verkeer op de N200 uit Halfweg en de aanleg van de Tweede Coentunnel. Het Rijk en de regionale overheden zorgden vervolgens voor de noodzakelijke aanvullende financiering. Het besluit voor de Westrandweg, dat in 1991 was vastgesteld, bleek verouderd. Daarom is in maart 2004 een nieuwe Tracéwetprocedure voor de Westrandweg opgestart. Op 23 augustus 2005 verscheen de Trajectnota. Daarin is het voorkeurstracé uit 1991 getoetst aan het huidige beleid en de huidige regelgeving.

Opening Verlenging 'Westrandweg'[bewerken | brontekst bewerken]

In het eerste kwartaal van 2004 zijn de procedures gestart voor de aanleg van de Westrandweg, De werkzaamheden zijn in 2009 begonnen. Op 14 december 2012 is de Westrandweg geopend tussen knooppunt Raasdorp en de aansluiting Amsterdam-Westpoort (afrit 3). De Tweede Coentunnel was al gereed, doch kwam nog niet in gebruik omdat het softwaresysteem nog niet op orde was. De opening vond plaats op 13 mei 2013 na het gereedkomen van de aansluiting op de A10. Na opening van de Tweede Coentunnel is de 'oude' Coentunnel een jaar gesloten geweest voor renovatie. Op 21 juli 2014 is de tunnel heropend.[1]

Aantal rijstroken[bewerken | brontekst bewerken]

Traject Aantal rijstroken Maximumsnelheid
Knooppunt De HoekKnooppunt Raasdorp 2×2 130 km/h*
Knooppunt RaasdorpKnooppunt Coenplein 2×2 100 km/h
* maximumsnelheid tussen 6-19h: 100 km/h

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 24 november 2012 is er een eenmalige hardloopwedstrijd gehouden op het toen te openen gedeelte van de Westrandweg, genaamd Westrandweg Run.
  • Voor de Ringvaartbrug A5 waren bijzonder lange brugliggers nodig.
  • Zowel de lantaarnpalen als de portalen waar de matrixborden aan vast zitten buigen onderaan af richting het wegdek en zijn dus niet recht zoals bij de andere rijkswegen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]