Westrozebeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westrozebeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Westrozebeke (België (hoofdbetekenis))
Westrozebeke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Staden
Coördinaten 50° 56′ NB, 3° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,00 km²
Inwoners (31/12/2006) 2.169
Overig
Postcode 8840
Detailkaart
Locatie in de gemeente Staden
Locatie in de gemeente Staden
Portaal  Portaalicoon   België

Westrozebeke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Staden. Westrozebeke ligt iets ten zuiden van Staden-centrum en op ongeveer 10 km van Roeselare en 15 km van Ieper. Het dorp ligt op de heuvelrug Passendale-Esen, en ten zuiden van de dorpskern reikt het uitzicht op sommige plaatsen tot Ieper en zelfs de West-Vlaamse 'bergen', 30 km verder. Door de plaatselijke bevolking wordt van Rozebeke gesproken.

Naam[bewerken]

Over de eeuwen heen vindt men de volgende schrijfwijze en betekenis van de naam terug: in 1066 Rosebeca, in 1187 Rosbeka, in 1200 Rousebeke, in 1290 Rosebeke, in 1652 West-Rousebeque, in 1818 West-Roosebeke, in 1828 Westrosebeke, in 1877 Westroosebeke en in 1915 Westrozebeke. Rozebeke betekent beek met riet. "Roze" is verwant met de "Roes" in Roeselare. Het voorvoegsel "West" werd toegevoegd om het onderscheid te maken met het dorp Oostrozebeke.

Geschiedenis[bewerken]

De parochie Westrozebeke ontstond rond 950 en is daarmee de oudste parochie van Staden. In 1066 werd de nederzetting reeds vermeld als Rosebeca (Rozebeke). Evenals een groot deel van Staden, was Westrozebeke afhankelijk van de Heren van Staden. De kerk van Westrozebeke werd in de 13e en 14e eeuw in gotische stijl verbouwd en vergroot.

Deze plaats is vooral bekend omdat hier (in de buurt van de Goudberg, tussen Westrozebeke en Passendale) op 27 november 1382 de Slag bij Westrozebeke plaatsvond waarbij de Vlamingen onder Filips van Artevelde (zoon van Jacob van Artevelde, wiens standbeeld op de Vrijdagmarkt in Gent te zien is) door een Frans leger verpletterend werden verslagen. Hieraan wordt men nog herinnerd door Corneillies monument op het dorpsplein.

Na de slag werd Westrozebeke een bedevaartsoord omdat, volgens de legende, een rode draad rond de gemeente haar inwoners tegen het oorlogsgeweld had beschermd. Deze draad was op zeven plaatsen bevestigd, waarnaar tegenwoordig nog de zeven kapelletjes aan de Ommegang verwijzen. Sinds deze veldslag wordt Onze-Lieve-Vrouw van Westrozebeke bijzonder vereerd.

Dat belette niet dat de vijandelijkheden tijdens de Eerste Wereldoorlog Westrozebeke volledig van de kaart veegden. Ook de kerk werd volledig vernield. Van dit oorlogsverleden getuigt nog het monument voor Luitenant Juul De Winde, die sneuvelde bij de bevrijding van Westrozebeke.

De plaats werd in de jaren 20 van de 20e eeuw wederopgebouwd. Ook de Sint-Bavokerk is tamelijk recent. Binnen hangt er aan de muur een ex voto van de zinkende ferry "Sussex". Dit schip voer in 1916 van Folkestone naar Dieppe en werd getorpedeerd. De meevarende Westrozebekenaars baden tot Onze-Lieve-Vrouw en bleven gespaard. Ondanks dit tweede mirakel werd bij het debat over een basiliek niet gekozen voor Westrozebeke, maar voor het nabijgelegen Dadizele.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Oud gemeentehuis
Sint-Bavokerk

Geografie en demografie[bewerken]

Het dorp heeft een zandlemige ondergrond. De heuvelrug waar Westrozebeke op ligt bestaat uit getuigenheuvels, die, door grintmenging verstevigd, destijds de terugtrekking van de zee doorstaan hebben. De oppervlakte bedraagt 1000 ha. Het inwoneraantal is 2159 (van wie 1074 mannen en 1085 vrouwen).

Economie[bewerken]

Tegenwoordig zijn de voornaamste economische activiteiten hier de land- en tuinbouw.

De hoofdzetel van het beursgenoteerde PinguinLutosa, gespecialiseerd in diepvriesgroenten, bevindt zich in Westrozebeke.

Heden[bewerken]

Het dorp ligt in een bosarme streek, maar in Staden wordt gepoogd hier iets aan te veranderen. Het Vijverbos, ongeveer 10 hectare groot, werd door de Vlaamse Gemeenschap aangekocht en opengesteld voor het publiek. Er wordt ook gewerkt aan de uitbreiding van het Polderbos. Een derde (kastanje)bos in Westrozebeke is de Keuneleute. Ook is er vlak bij de dorpskom een geboortebos. Het initiatief kwam van de plaatselijke gezinsbond in samenwerking met de gemeente en zorgde zo voor groen in de ommegang. Langs de oude spoorweg Ieper-Kortemark, nu een fiets- en wandelpad, is er onlangs[wanneer?] een nieuw bos aangeplant.

Recreatie[bewerken]

Er zijn verschillende knooppunten van een fietsroutenetwerk (dat doorloopt tot in Oost-Vlaanderen) en er zijn verschillende mountainbikeroutes in de landelijke, heuvelachtige streek.

Bekende personen[bewerken]

Externe link[bewerken]