Weststraat 15

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Dakkappelllen Weststraat 15

Weststraat 15 is een stads kunuku-huis gelegen aan de Weststraat 15, Oranjestad. Het staat ook bekend als het Gele Huisje (of “Casita Geel” in Papiaments) of ex-Aruba Bank Huisje.

Het is tot stand gekomen mogelijk in 1908. Er is ook sprake volgens Plantage Zorg en Hoop dat het in 1860 zou zijn gebouwd door een Fransman.[1] Het jaartal 1908 en huisnummer 97 boven de hoofdingang zouden hierdoor verwijzen naar een verbouwing uitgevoerd door de toenmalige eigenaar Richard Johannes Eman die het had aangekocht. Dhr. Eman was gehuwd met Johana van der Biest en samen kregen ze zes kinderen. Als volwassene trouwde een van de dochters met de bankier Gerard Eman die de stichter was van de Aruba Bank.

Origineel lag het huis op de Noord-West hoek van de Caya G.F. Betico Croes, voormalige Nassaustraat, en de Waterweg. Het lag met de gevel ver van de rooilijn met een pleintje met grote bomen ervoor. In het stedelijk context en voornamelijk voor de hoofd winkel straat van Oranjestad was dit huisje zeer bijzonder want het was nog het laatste stads kunuku-huis aanwezig in deze straat. Alle andere stad kunuku-huizen waren tijdens de 20ste eeuw gesloopt en vervangen door nieuwe modernere gebouwen.

Voorgevel Weststraat 15

In 1998 wou het Aruba Bank N.V. het kunuku-huisje slopen ten behoeve van de uitbreiding van het moderne en nieuwere bankgebouw ernaast gelegen. De Stichting Monumentenfonds Aruba spande een kortgeding aan waarna de Bank op hoger beroep in ging. De uitspraak van het Gerecht was dat het huisje behouden moest worden maar dat de overheid het huisje een status van beschermd monument moest geven. Dit was zeer moeilijk daar de Staten van Aruba toen nog geen goedkeuring had gegeven ten behoeve van tenminste voorbescherming. De Moumentenraad besloot dat de oplossing was om het pand te verplaatsen. Het was belangrijk een locatie te vinden binnen de stad waar ook het huisje op afstand van de rooilijn geplaatst kon worden. Aan het begin van 2001 begon het project om het huisje te verplaatsen naar zijn nieuwe locatie aan de Weststraat.