Westwood Studios

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westwood Studios
Oprichting 1985
Opheffing 29 januari 2003
Oprichter(s) Brett Sperry, Louis Castle
Eigenaar Virgin Interactive (1992-1998)
Electronic Arts (1998-2003)
Land Verenigde Staten
Hoofdkantoor Las Vegas
Sector computerspelindustrie
Portaal  Portaalicoon   Economie

Westwood Studios is een voormalige producent van computerspellen gevestigd in de Amerikaanse stad Los Angeles.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht in 1985 door Brett Sperry en Louis Castle onder de naam Brelous Software, dit werd echter al gauw gewijzigd in Westwood Associates. Ze werden bekend door spellen in de genres real-time strategy (rts), avonturen- en rollenspel. In 1992 werd het bedrijf gekocht door Virgin Games, waardoor Westwood toegang kreeg tot het distributienetwerk van Virgin. Tevens veranderde de naam bij de overname in Westwood Studios. Westwood kreeg grote bekendheid met de eerste echte rts-game Dune II. Dit is uiteindelijk geëvolueerd in de Command & Conquer-franchise die in 1995 op de markt kwam. Terwijl Westwood meerdere sequels in de franchise en de spin-off Command & Conquer: Red Alert uitbracht, verscheen in 1997 het op de sciencefictionfilm Blade Runner gebaseerde point-and-click adventure Blade Runner. Het was een van de weinige keren dat een op een film gebaseerde game goed ontvangen werd en de eerste keer dat een studio meerdere succesvolle games uitbracht in meerdere genres.[1]

In 1998 werd Westwood overgenomen door Electronic Arts (EA) omdat Virgin in financiële moeilijkheden zat. De deal werd gesloten voor 122,5 miljoen dollar. In deze deal zat ook een andere ontwikkelaar, Burst Studios. EA heeft Burst Studios omgedoopt tot Westwood Pacific. 8 dagen na de overname werd Red Alert Retaliation uitgebracht voor de Playstation 1. Omdat dit zo kort na de overname was, zijn er versies van Retaliation waar het Virgin logo nog gebruikt is.

Vervolgens brachten ze nog een aantal games uit in de Command & Conquer-franchise; Tiberian Sun in 1999 (met de uitbreiding Firestorm in 2000) en Westwood Pacific maakte Red Alert 2 in 2000 (met de uitbreiding Yuri's Revenge in 2001) en NOX in 2000. In 2002 volgden nog twee games, te weten de first-person shooter Command & Conquer: Renegade en Earth and Beyond. Laatstgenoemde was de laatste game voordat Westwood Studios, inclusief Westwood Pacific (die al eerder was hernoemd naar EA Pacific), in januari 2003 door EA gesloten werd en opging in EA Los Angeles. Een aantal medewerkers ging verder bij EA, anderen - waaronder componist Frank Klepacki - richtten vlak na de sluiting Petroglyph Games op.

Het bekendste concept van het bedrijf was de Command & Conquer-franchise[2] die sinds de sluiting van Westwood Studios is voortgezet door Electronic Arts.

Selectie van Westwood-spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]