Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wet walvis)
Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten
Citeertitel Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten
Titel Wet van 24 juni 2004, Staatsblad 2004, 311, tot wijziging van de Coördinatiewet Sociale Verzekering en andere wetten in verband met een administratieve lastenverlichting inzake de vaststelling van het premieloon en het uitkeringsloon
Status aangenomen
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten is een Nederlandse wet. De genoemde officiële citeertitel wordt ook wel afgekort tot Walvis. Het belangrijkste doel van Walvis is vereenvoudiging van wet- en regelgeving voor de verplichte werknemersverzekeringen. Om dit doel te bereiken heeft de overheid verschillende stappen ondernomen:

De wet Walvis heeft aanleiding gegeven tot een automatiseringsdebacle: door niet functioneren van de keten Belastingdienst naar UWV (Polisadministratie) is een deel van de gegevens over 2006 verloren gegaan, met als gevolg dat in juni 2007 aan 108.000 werkgevers door de Belastingdienst gevraagd is opnieuw aangifte te doen over het jaar 2006. Over het jaar 2007 is dit aantal gereduceerd tot ca. 32.000, wat laat zien dat de problemen nog niet volledig zijn opgelost. Ook de kerntaak van de polisadministratie, het automatisch vaststellen van uitkeringen, moet nog worden gerealiseerd.