Naar inhoud springen

Wetenschappelijk Bureau GroenLinks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wetenschappelijk Bureau GroenLinks
Opgericht 1989
Personen
Directeur Noortje Thijssen
Website

Wetenschappelijk Bureau GroenLinks (eerder: Bureau De Helling) is het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Ook buiten GroenLinks streeft het bureau de discussie over het gedachtegoed van GroenLinks te stimuleren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wetenschappelijk Bureau GroenLinks is in 1989 opgericht. De eerdere naam Bureau De Helling is vernoemd naar het tijdschrift De Helling. Dit tijdschrift voor linkse politiek verscheen voor het eerst in 1987 en werd opgericht door een aantal personen die verbonden waren aan de wetenschappelijke bureaus van de CPN (Instituut voor Politiek en Sociaal Onderzoek ), de PSP (Wetenschappelijk Bureau PSP) en de PPR (Studiebureau voor Radikale Politieke Vernieuwing). De titel van het tijdschrift verwees naar de behoefte om het linkse gedachtegoed op helling te zetten, dat wil zeggen opnieuw te bevragen en te herzien. De oprichting van het blad was een van de eerste stappen in de oprichting van GroenLinks. Na de oprichting van De Helling wordt het blad door het bureau uitgegeven.[1]

Tot 2010 heette het Bureau "Wetenschappelijk Bureau GroenLinks"; van 2010 tot (uiterlijk) 2020 was de naam van het blad ook in haar eigen naam verwerkt. Tot 2008 had het wetenschappelijk bureau een bestuur, sindsdien is de wetenschappelijk directeur de enige bestuurder van de stichting en is er een raad van advies.

Taken en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bureau geeft het blad De Helling uit. Het jongerennetwerk van het WB is Hellingproef (Jong Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks). In aanloop naar de landelijke verkiezingen, zoals voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement, houden ze zich ook bezig met het opstellen van het verkiezingsprogramma.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

van tot naam achtergrond
2020 heden Noortje Thijssen Socioloog
2017 2020 Robbert Bodegraven Letterkundige, journalist
2016 2017 Rosalie Smit Antropoloog
2013 2016 Jasper Blom Politiek econoom
2010 2013 Dick Pels Socioloog, professor, publicist
2004 2010 Bart Snels Econoom, journalist
2000 2004 Caroline van Dullemen Socioloog, journalist

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]