Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) is een Belgische particuliere onderzoeksinstelling die in 1959 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie, in toepassing van de Besluitwet "De Groote" van 1947. Deze besluitwet, genoemd naar de toenmalige minister van Economische Coördinatie en Nationale Wederuitrusting, heeft tot doel het toegepast onderzoek in de industrie te bevorderen, om aldus het concurrentievermogen te verhogen.

De statutaire leden van het WTCB, de bijna 100.000 Belgische bouwondernemingen (algemeen aannemers, schrijnwerkers, glazenmakers, loodgieters, dakdekkers, vloerders, stukadoors, schilders, enz...), zijn merendeels KMO 's.

De hoofdopdrachten van het WTCB zijn onderzoeken, informeren en innoveren.

Het WTCB heeft 5 vestigingen:

Het WTCB is vooral bekend van de Technische Voorlichtingen(TV). Deze documenten zijn een leidraad voor de correcte uitvoering van werken binnen de diverse domeinen van de bouw.

Het Centrum beschikt over verschillende laboratoria die proeven uitvoeren in alle domeinen van de bouwsector en stelt deze ter beschikking van de industrie om producten te helpen innoveren, optimaliseren en technisch correct te evalueren.

Proeven uitgevoerd door de laboratoria van het WTCB vallen onder een kwaliteitsmanagementsysteem dat ISO 9001 gecertificeerd is. Een groot aantal van deze proeven wordt bovendien door Belac (certificaat n° 042-TEST) geaccrediteerd op basis van de eisen die vastgelegd worden in de NBN EN ISO 17025. De proeven worden door de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie aangemeld voor de CE-markering in het kader van de Bouwproductenverordening (Verordening nr. 305/2011).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]