Wetering (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wetering, ook wel Grenskanaal of de Wildt genoemd, is een grenskanaal tussen Gelderland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ze stroomt ter hoogte van de Nederlandse gemeente Montferland en de Duitse gemeente Emmerik

De Wetering is het verlengde van de Duitse Hetterlandwehr. Vanaf het dorp Netterden draagt ze de naam Wetering. De Wetering loopt vervolgens via Azewijn, Lengel, 's-Heerenberg en Stokkum naar het Duitse Elten waar ze vanaf de Duitse grens de naam Wildt draagt. Via de Oude Rijn komt ze uiteindelijk uit in de rivier de Rijn.

De oudere benaming voor het Nederlandse deel van de Wetering is eveneens de Wildt, maar deze benaming is in Nederland grotendeels verdwenen.

Grens[bewerken]

Over de Wetering zijn een aantal grensovergangen gelegen. Voor oost naar west zijn dit:

  • De grensovergang juist ten oosten van industrieterrein 't Goor. Tot 1987 waren hier de resten van de Zwarte Brug zichtbaar.
  • De Nieuwe Grens, de belangrijkste grensovergang in 's-Heerenberg.
  • De Oude Grens, een grensovergang aan de rand van het historische centrum van 's-Heerenberg.
  • Grensovergang De Linthorst, tussen 's-Heerenberg en Stokkum. Tot 1995 was dit een groene grensovergang.

Hengelsport[bewerken]

In de jaren '60 en 70 van de vorige eeuw was de Wetering een gewild hengelsportwater met veel paling, voorn en zeelt. Door het lozen van gezuiverd water door de destijds in gebruik zijnde zuiveringsinstallatie in het 's-Heerenbergse industrieterrein 't Goor verdween veel vis. Sinds de eeuwwisseling herstelt het water zich weer.

Externe link[bewerken]