Berghsche Wetering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wetering (Gelderland))
Berghsche Wetering
kaart Bergh 1867
Van Hetterlandwehr
Naar Die Wild
Linthorsterbrug
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Berghsche Wetering, ook bekend als het Grenskanaal is de oude naam van het Netterdensch Kanaal op de grens tussen Gelderland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze wetering in 's-Heerenberg vormt een natuurlijke grens tussen de Nederlandse gemeente Montferland en de Duitse gemeente Emmerik.

Dit kanaal is het verlengde van de Duitse Hetterlandwehr aan het natuurgebied Hetter-Millinger Bruch. Vanaf het dorp Netterden draagt het kanaal aan vanaf Duitse zijde de naam Netterdensch Kanaal. Deze wetering loopt vervolgens via Lengel, 's-Heerenberg en Stokkum naar het Duitse Elten waar ze als grensriviertje de Duitse naam Die Wild draagt. Via de Oude Rijn komt ze uiteindelijk uit in de Rijn.

Grenskanaal[bewerken | brontekst bewerken]

Over deze wetering zijn een aantal grensovergangen gelegen. Voor oost naar west zijn dit:

  • De grensovergang juist ten oosten van industrieterrein 't Goor. Tot 1987 waren hier de resten van de Zwarte Brug zichtbaar.
  • De Nieuwe Grens, de belangrijkste grensovergang in 's-Heerenberg; Elsepasweg (N 316)
  • De Oude Grens, een grensovergang aan de rand van het historische centrum van 's-Heerenberg richting Elsepaß.
  • Grensovergang De Linthorst tussen Stokkum en Borghees. Tot 1995 was dit een groene grensovergang.
Hengelsport

In de jaren '60 en 70 van de vorige eeuw was deze Wetering een gewild hengelsportwater met veel paling, voorn en zeelt. Door het lozen van gezuiverd water door de destijds in gebruik zijnde zuiveringsinstallatie in het 's-Heerenbergse industrieterrein 't Goor verdween veel vis. Sinds de eeuwwisseling herstelt de visstand zich weer.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]