What Have You Done for Me Lately

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
What Have You Done for Me Lately
Single van:
Janet Jackson
Van het album:
Control
Uitgebracht 24 mei 1986
Genre Pop, R&B, Dance
Duur 4:59 (albumversie)
3:28 (Single Versie)
4:44 (normale versie zonder intro)
Label A&M Records
Schrijver(s) Janet Jackson
James Harris III, Terry Lewis
Producent(en) Jimmy Jam & Terry Lewis
Janet Jackson
"Start Anew"
(1985)
  "What Have You Done for Me Lately"
(1986)
  "Nasty"
(1986)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"What Have You Done for Me Lately" is de eerste single van Janet Jacksons derde studioalbum Control uit 1986. Dit nummer zorgde ervoor dat ze bekendheid kreeg en in de hoge regionen van de Amerikaanse R&B- en pophitlijsten te vinden was.

Achtergrond[bewerken]

Het lied werd geschreven door Jackson, Scott McCallum en Jimmy Jam & Terry Lewis en geproduceerd door het laatstgenoemde duo. Jackson schreef een gedeelte ervan en werd gezien als coproducent. In het lied wordt een slechte relatie omschreven waarin de partner niet genoeg zijn best doet om Jackson tevreden te stellen, en op haar beurt vroeg zij de titel van het nummer aan hem. ("Wat heb je de laatste tijd voor mij gedaan?") Ze werd genomineerd voor de Grammy's voor Best Female R&B Vocal Performance en Best R&B Song in 1987, waarbij Jackson het nummer live opvoerde. Voor deze opvoering kreeg ze een staande ovatie van de gehele zaal, inclusief Whitney Houston. Jackson voerde het nummer ook tijdens de volgende tournees op: Rhythm Nation World Tour, janet. World Tour, The Velvet Rope World Tour, All for You World Tour en de Rock Witchu Tour.

Covers en gebruik in de media[bewerken]

Muziekvideo[bewerken]

In de videoclip, geregisseerd door Brian Jones en Piers Ashworth in december 1985, gaat Jackson naar een apart ingericht eetcafé, waar ze samen met haar vriendin over haar relatieproblemen praat. Haar vriend komt binnen met een stel vrienden en Jackson bedenkt ineens dat ze hem flink de waarheid wil vertellen. De video won een Soul Train Music Award voor Best R&B/Soul or Rap Music Video in 1987. De choreograaf van de video was Paula Abdul. Jackson en Rudy Huston, de man die in de videoclip Jacksons vriend speelt, zijn geen onbekenden van elkaar. De twee ontmoetten elkaar op de set van de serie Fame, waarin Jackson één van de hoofdrolspelers was en Huston een dansstudent.

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17
What Have You Done for Me Lately - 1643 - - - - - - - - - - - - - - - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.