What I've Done

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
What I've Done
Single van:
Linkin Park
Van het album:
Minutes to Midnight
Transformers: The Album
B-kant(en) Faint (Live at Summer Sonic)
From the Inside (Live at Summer Sonic)
Uitgebracht 2 april 2007 (download)
5 mei 2007 (cd-single)
7 mei 2007 (dubbeldisc cd-single)
Soort drager Cd-maxi, cd-single, download, 7" picture single
Opname Begin 2007
NRG Studios
(Los Angeles, Californië)
Genre Alternatieve rock, hardrock
Duur 03:29 (radio-edit)
03:25 (albumversie)
Label Machine Shop Recordings
Warner Bros. Records
Schrijver(s) Mike Shinoda
Brad Delson
Chester Bennington
Producent(en) Mike Shinoda
Rick Rubin
Status ▲ 2× Platina (RIAA)
Goud (ZWE)
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Linkin Park
2006
Dirt off Your Shoulder/Lying from You
  2007
What I've Done
  2007
Bleed It Out
Volgorde op Minutes to Midnight
(5)
Shadow of the Day
(04:52)
  (6)
What I've Done
(03:29)
  (7)
Hands Held High
(3:55)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

What I've Done is een nummer van de Amerikaanse rockband Linkin Park. Geschreven begin 2007 door Mike Shinoda, Brad Delson en Chester Bennington en geproduceerd door Shinoda en Rick Rubin, werd het nummer in op 2 april 2007 uitgebracht als leadsingle van het derde studioalbum Minutes to Midnight. Het is het eerste nieuwe nummer van de band in een tijdsbestek van drie jaar en kenmerkt volgens de band de nieuwe richting waarin de band ging het best. De single werd ook gekozen voor de soundtrack van de Transformers-film.

De single deed op commercieel gebied goed en is samen met In the End uit 2001 en New Divide uit 2009 een van de bestpresterende singles van de band. Het nummer debuteerde onder andere op basis van sterke digitale verkopen op de zevende positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De live-uitvoering op de cd/dvd Road to Revolution: Live at Milton Keynes werd in 2010 genomineerd voor de Grammy Award for Best Hard Rock Performance.

Release[bewerken | brontekst bewerken]

Dit liedje is anders dan de vorige Linkin Park liedjes. De drums zijn rauwer, hetzelfde geldt voor de gitaren en de vocalen zijn niet verdrievoudigd. Dit is precies hoe producer Rick Rubin het heeft gewild. Met dit liedje willen wij afscheid nemen van hoe we waren.

— Een omschrijving van het nummer door leadzanger Chester Bennington[1]

What I've Done is het laatste nummer dat voor Minutes to Midnight is geschreven.[2]. Toen de band het album aan vrienden liet luisteren, kregen ze te horen dat er iets miste. De band had ruim veertien maanden aan het album gewerkt en nu dreigde opnieuw een vertraging. Maar dit probleem was snel opgelost: ruim een week later was de single af.[3] Platenlabel Warner Bros., op de hoogte van de band's nieuwe koers, benadrukte dat de eerste single het gat tussen het oude en het nieuwe materiaal moest overbruggen zodat de "overgang soepeler zou gaan".[4]

Leadzanger Chester Bennington onthulde voor de release in een interview met MTV de eerste regel van het nummer: "In this farewell, there is no blood, there is no alibi", waaruit duidelijk wordt dat de band anders klinkt.[1] Het nummer gaat over het geconfronteerd worden met fouten uit het verleden en het besluit om met een nieuwe lei te beginnen.

Compositie[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer begint met een Halloween-achtig stukje piano, met daarna vintage-drums om dan over te gaan in rauw gitaarspel. De coupletten bestaan uit de basgitaar, de drums, het pianospel en aan het einde gescratch. Het refrein bevat uit de enkelgelaagde vocalen van Bennington. Op de brug is een gitaarsolo van Brad Delson te horen, de eerste single van de band waarop hij dit uitvoert. Het nummer verschilt van de voorgaande Linkin Park singles omdat het geen leadvocalen bevat van Mike Shinoda (op Breaking the Habit na), behalve een korte gedeelte in het laatste refrein waar hij "na na na" zingt. Ook bevat What I've Done geen schreeuwvocalen van zanger Chester Bennington, in tegenstelling tot de vorige albums. Op het album, begint het nummer na een synthesizerinterlude, dat is toegevoegd aan het einde van het vorige albumtrack Shadow of the Day. Aan het begin van What I've Done is de synthesizer nog een halve seconde te horen. Deze halve seconde is verwijderd op de radio edit.

Lek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 april was What I've Done uitgelekt en was op diverse plaatsen online te beluisteren, maar Warner trad al snel op en liet de sites het nummer verwijderen. Op 2 april, kort na middernacht, werd het nummer ter gedownload beschikbaar gesteld op iTunes, waar ook de mogelijkheid was om de video te downloaden. Ook was het vanaf die dag mogelijk het nummer te streamen op hun officiële website. De videoclip werd kort daarna toegevoegd als stream.

Videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

DJ Joseph Hahn van de band heeft de videoclip voor de single geregisseerd en koos ervoor het te schieten in de woestijn van Californië.[5] Op 2 april ging de videoclip in première en een dag later in Nederland. De band speelt het nummer met allerlei geluidsinstallaties rondom hen, afgewisseld met opnames van actuele onderwerpen. Er zijn misdaden van de mens te zien, zoals de opwarming van de Aarde, oorlog, hongersnood en vernietiging. Ook ziet men een afbeeldingen en video-opnames van historische figuren, zoals Mahatma Gandhi, Moeder Teresa, Boeddha, Abraham Lincoln, Robert F. Kennedy, Fidel Castro en Jozef Stalin. Als het nieuwe logo van de band voor het eerst verschijnt, aan de voorkant van Rob Bourdon's drums, bestaat het logo uit een volledig witte cirkel met de zwarte letters "LP" erin. Het echte logo is echter geen volledige cirkel en dit werd verbeterd door enkele witgedeeltes met zwart plakband weg te plakken. Deze videoclip is de eerste clip na Papercut waarin Brad zijn grote koptelefoon niet op heeft. What I've Done staat in de top tien van YouTube's meest bekeken video's met meer dan dertig miljoen kijkers, tot na een conflict met Warner YouTube alle Warner-gerelateerde videomateriaal van diens website verwijderde.

Belangrijke figuren in de video[bewerken | brontekst bewerken]

Alternatieve videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat een tweede, alternatieve videoclip van What I've Done, speciaal voor Australië met een andere scenario dan de eerste. De videoclip vertelt het verhaal van een vrouw, werkend voor een farmaceutische instelling, beheerd door een overheid, waar men een plan heeft voor een nieuw virus met als sociale controle doel. Met de hulp van verschillende mensen met een zwarte pet op en T-shirts met het logo van Linkin Park erop, smokkelt de vrouw het virus uit de laboratoria om de samenzwering openbaar te maken.

Verschijningen in popcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer is te horen in de trailer van The 11th Hour. Daarnaast is het nummer bespeelbaar in de videospel Guitar Hero: World Tour. Een remix van What I've Done is te vinden op de b-kant van Linkin Parks volgende single Bleed It Out.

De band is een grote fan van Transformers. Zo zijn er actiefiguren van de franchise in de videoclip van Somewhere I Belong te zien. De band vroeg aan Michael Bay, regisseur van de eerste live-action verfilming van Transformers, of het nummer op de soundtrack mocht staan. De single is op twee momenten te horen in de film. Als Sam Whitwicky, gespeeld door Shia LaBeouf, Mikaela Banes, gespeeld door Megan Fox, thuisbrengt en het nummer op de radio van Bumblebee te horen is. Daarnaast wordt het nummer tijdens de aftiteling afgespeeld. De samenwerking tussen Linkin Park ging door in 2009, toen Bay de band vroeg om de leadsingle voor Transformers: Revenge of the Fallen te schrijven en de band New Divide uitbracht.

Commerciële ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

What I've Done gooide hoge ogen in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk. In de Amerikaanse iTunes-chart kwam het tot de eerste positie, van de troon afgehouden door Timbalands Give It to Me. Door de hoge downloads, debuteerde het nummer op de zevende positie in de Billboard Hot 100 en op basis van grote radioairplay op de modern rock- en alternatieve radiostations, debuteerde het in de Billboard Modern Rock Tracks op de eerste plek. Het debuut op in de Hot 100 was het hoogste van de band tot New Divide in 2009 en is het op drie na hoogste notering van de band achter New Divide en In the End. Het bleef achttien weken achter elkaar op de eerste plek in de Modern Rock Tracks en deelt hiermee de derde plek in de lijst van de meest langste nummer 1-noteringen. Ook bereikte het de eerste plek van de Hot Mainstream Rock Tracks. In de Britse UK Singles Chart kwam de single binnen op #39 en steeg uiteindelijk door tot de zesde positie, de hoogste notering van Linkin Park ooit in dat land. What I've Done behaalde deze positie voor de fysieke release plaatsvond. In Nederland debuteerde het nummer, na drie weken te hebben doorgebracht in de tipparade op #37 in de Top 40 en bereikte uiteindelijk de 24ste positie.

Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse Top 40
Binnen: 05-05-2007
Week: 1 2 3 4 5 6 7 8
Positie 37 34 27 24 26 32 33 39 uit
Nederlandse Single Top 100
Binnen: 14-04-2007
Week: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Positie 77 72 58 83 28 28 38 35 45 61 64 76 uit

Certificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Certificaties voor What I've Done
Land Certificatie Verkochte eenheden Symbool
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 2× platina 2.000.000+
Vlag van Duitsland Duitsland Platina 300.000+
Vlag van Japan Japan Goud 15.000+

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
What I've Done ---------------1213 1067
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Tracklist[bewerken | brontekst bewerken]

Alle livenummers zijn op 13 augustus 2006 opgenomen in het Chiba Marine stadion in Tokio, Japan tijdens het Summer Sonic festival.

Alle muziek en teksten zijn geschreven door Linkin Park. 

standaardsingle
Nr. Titel Duur
1. What I've Done (radio edit) 03:29
2. Faint (live in Japan) 02:45
Cd-maxi; Australische cd-single
Nr. Titel Duur
1. What I've Done 03:28
2. Faint (live in Japan) 02:46
3. From the Inside (live in Japan) 03:31
Dvd-single
Nr. Titel Duur
1. What I've Done (music video) 03:29
2. Faint (live in Japan; video) 02:45
7"-single
Nr. Titel Duur
1. What I've Done (radio edit) 03:29
2. Faint (live in Japan) 02:45

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Linkin Park

Productie[9]

  • Productie door Rick Rubin en Mike Shinoda
  • Engineer: Andrew Scheps, Ethan Mates en Dana Nielsen, assistent engineer: Phillip Broussard, Jr.
  • Studioproductie coördinator: Stephanie Ludoor, albumproductie coördinator: Lindsay Chase
  • Opgenomen in de NRG Studios, gemixt in de Paramount Studios
  • Gemixt door Neal Avron, geassisteerd door George Gumbs en Nicholas Fournier
  • Protoolsengineer: Erich Talaba
  • Gemasterd door Dave Collins at Collins Audio
  • A&R: Tom Whalley, A&R-coördinatie: Liza Joseph & Trish Evangelista
  • Marketingdirecteur: Peter Stenish
  • Creatieve regie door Frank Maddocks, Ellen Wakayama, Mike Shinoda en Joe Hahn, artregie: Frank Maddocks en Nikos Constant
  • Design: Frank Maddocks
Voorganger:
Breath door Breaking Benjamin
Nummer 1-hit in de US Billboard Hot Mainstream Rock Tracks
15 april 2007 — 28 juli 2007
Opvolger:
I Don't Wanna Stop door Ozzy Osbourne
Voorganger:
Survivalism door Nine Inch Nails
Nummer 1-hit in de US Billboard Hot Modern Rock Tracks
12 mei 2007 — 30 juni 2007
Opvolger:
Icky Thump door The White Stripes