Whataboutism

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Whataboutism, soms vernederlandst tot whataboutisme, soms ook onder de vorm whataboutery, is een sofisme waarmee een kritiek afgewimpeld wordt door verwijzingen naar totaal andere situaties. Het woord is gevormd door het Engelse what about ('hoe zit het met ... ').

In het verleden werd dit in de Engelstalige wereld verbonden aan de communicatie van de Sovjet-Unie of aan de Noord-Ierse Kwestie. De Russen hadden de neiging de westerse kritiek te beantwoorden met 'hoe zit het met' de Amerikaanse rassenkwestie. In Noord-Ierland verwezen de twee strijdende partijen op die manier naar de gewelddaden van de andere kant. Het Nederlandse gezegde de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet kiest partij voor de underdog die aangevallen wordt.

Het gaat om retorische technieken van het type tu quoque, die een beroep doen op de hypocrisie om op kritiek te reageren, zonder er inhoudelijk op te antwoorden. Maar het weerwoord impliceert ook dat de oorspronkelijke kritiek selectief zou zijn. Het verwijt van whataboutisme kan dan in derde instantie gemaakt worden, wanneer men het verwijt van selectieve verontwaardiging krijgt.