Whisky Four

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een Lockheed T-33 Thunderbird

Whisky Four was een demonstratieteam van de Koninklijke Luchtmacht. De naam verwijst naar de letter W, de eerste letter van thuisbasis vliegbasis Woensdrecht volgens het NAVO-spellingsalfabet en het aantal vliegtuigen dat gebruikt werd tijdens shows.

Het Whisky Four-team ontstond uit een groepje vliegers, vliegend met de Gloster Meteor, gestationeerd op de Vliegbasis Woensdrecht. Op 14 juni 1956 vloog een team met vijf Gloster Meteors, met als naam "Whisky", hun radio-call sign. Het team bestond uit instructeurs van de Jachtvliegeropleiding. In 1958 stapte het team over op de Lockheed T-33. De grootste bekendheid genoot het team vanaf april 1964, dankzij een tv-uitzending van de AVRO. Een jaar later echter, op 8 juni 1965, kwamen twee piloten om bij een botsing in de lucht tijdens een vliegshow op de thuisbasis. Whisky Four werd daarop ontbonden.

In 1966 werd er toestemming verleend het team opnieuw op te richten. De plannen werden in de ijskast gezet door een gebrek aan beschikbare piloten. Vervolgens werd in 1967 nog een poging gewaagd, ditmaal vanaf vliegbasis Eindhoven onder de naam Whiskey-Four 67. Er zou gevlogen worden met de Republic F-84 Thunderstreak. Toen tijdens een oefenvlucht wederom een toestel crashte waarbij de piloot om het leven kwam, werd het team definitief opgeheven.

Referenties[bewerken]

  • Kolonel Jong, A.P. de, Vlucht door de tijd, Unieboek bv, Houten, 1988, blz. 239-244.
  • Hiltermann, Vliegend in Nederland No. 03, Flash, 1988.
  • Louwers, Antoon, Demoteams van de Koninklijke Luchtmacht, Alk, 1988.
  • P.LIebe Eindhoven